Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

belgija

Zatvoreni još 16. oktobra: Nakon sedam mjeseci od jutros im rade restorani i kafići

E03T3V_XIAQUuwW

Restorani, kafići i barovi, koje je belgijska vlada odlučila zatvoriti 16. oktobra prošle godine, od jutros ponovno rade

Restorani, kafići i barovi, koji su od oktobra zatvoreni zbog epidemije nove vrste koronavirusa u Belgiji, ponovo su otvoreni, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog smanjenja broj zaraženih koronavirusom i ubrzanja vakcinacije, u Belgiji su ublažene mjere tako da sada mogu raditi terase i bašte ugostiteljskih objekata.

Restorani, kafići i barovi, koje je belgijska vlada odlučila zatvoriti 16. oktobra prošle godine, od jutros ponovno rade.

Unatoč hladnom i kišovitom vremenu, građani Brisela su se ipak odlučili za posjetu ugostiteljskim objektima.

Restorani i kafeterije u turističkom kvartu Grand Place u centru Brisela prvi su put nakon sedam mjeseci ugostili turiste i domaće stanovništvo.

Yves Deflandre, jedan od ugostitelja, izjavio je da je njegov restoran zatvoren sedam mjeseci i da su imali težak period.

“Sretni smo što smo se vratili danas”, kazao je Deflandre navodeći da su dobili podršku države, ali da nije bila dovoljna.

Dionisis Korakovounis, još jedan ugostitelj, zadovoljan je vladinom odlukom o ublažavanju mjera i otvaranju ugostiteljskih objekata.

“Mislim da je pravo vrijeme za otvaranje. Ljudi se vakcinšu. Želimo se vratiti u normalu”, rekao je Korakovounis.

Nisu samo vlasnici zadovoljni otvaranjem restorana i kafića u Belgiji. Zadovoljni su i turisti i građani glavnog belgijskog grada.

Marie iz Brisela rekla je da joj je drago što prvi put nakon nekoliko mjeseci sjedi sa svojom porodicom u restoranu.

“Vrijeme je kišovito, ali napokon možemo sjesti negdje vani i popiti piće”, kazala je.

U okviru ublažavanja mjera, za jednim stolom mogu biti maksimalno četiri osobe.

Restorani, kafići i barovi zatvaraju se u 22 sata.

U Belgiji, kada je broj slučajeva na dnevnoj osnovi premašio 15.000 u oktobru, vlada je poduzela stroge mjere, a u tom kontekstu su zatvoreni svi restorani, kafići i barovi u zemlji.

Ukinut je i noćni policijski sat. Od danas se kolektivne organizacije poput kulturnih događaja i profesionalnih sportskih takmičenja mogu ponovo održavati pod određenim uslovima. Na takvim događajima, koji će biti organizirani uz prethodno odobrenje, bit će dopušteno najviše 50 gledatelja.

Sajmovi se mogu održavati i na otvorenom sa najviše 50 ljudi. Vjenčanja i sastanci na otvorenom također će biti dozvoljeni uz učešće najviše 50 ljudi. Pored toga, bit će otvoreni i dijelovi zabavnih parkova na otvorenom.