Globus

Slovačka

Zbog porasta broja zaraženih ljudima dozvoljen odlazak na posao, u prodavnicu i kod ljekara

24/10/2020

Testiranja će se provoditi do nedjelje u četiri najteže pogođena okruga. Nakon toga će se testiranje nastaviti u ostatku zemlje

U Slovačkoj su od subote na snazi nova stroga ograničenja kretanja zbog rekordnog porasta broja zaraženih koronavirusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo zdravstva Slovačke u subotu je objavilo da je u posljednja 24 sata potvrđeno 2.890 novih slučajeva COVID-19, što je rekord na dnevnom nivou. Do sada je u ovoj članici Evropske unije potvrđeno ukupno 40.800 slučajeva zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 159 osoba.

Počevši od subote, ljudima je dozvoljeno da izlaze samo zbog odlaska na posao, kupovine hrane ili lijekova u najbližim trgovinama, posjete doktoru, testiranja na koronavirus ili prisustvovanja sahrani. Psa mogu izvesti na udaljenost do 100 metara mjesta stanovanja, a ukoliko odu u park, to mora biti u njihovom okrugu.

Slovačke vlasti u petak su aktivirale plan za testiranje gotovo cijele populacije na koronavirus. Testiranja će se provoditi do nedjelje u četiri najteže pogođena okruga. Nakon toga će se testiranje nastaviti u ostatku zemlje.

Slovački premijer Igor Matovic pridružio se medicinskom i vojnom osoblju na jednoj od stanica za uzimanje uzoraka u gradu Tvrdosin.

Zbog porasta broja zaraženih ljudima dozvoljen odlazak na posao, u prodavnicu i Hitnu

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.