Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vijeće sigurnosti un

Zbog Vučićevih tvrdnji, predsjedavajuća lupala šakom o stol. Dobio je opomenu

vucic frajzer
Foto: Screenshot/X

Predsjedavajuća sjednice dala je riječ Vučiću, nakon kog je trebala da govori predsjednica Kosova Vjosa Osmani, uz napomenu da oboje imaju po tri minuta za svoje govore kako je ranije dogovoreno

Naredovnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom Vanese Frejzer sa Malte.

Predsjedavajuća sjednice dala je riječ Vučiću, nakon kog je trebala da govori predsjednica Kosova Vjosa Osmani, uz napomenu da oboje imaju po tri minuta za svoje govore kako je ranije dogovoreno.

Vučić je, umjesto svog izlaganja, rekao da to nije dogovoreno i dodao „ali nema veze“, na šta mu je Frejzer odgovorila da „jeste dogovoreno“, što se sve moglo vidjeti i čuti na snimku objavljenom na društvenoj mreži X.

Predsjednik Srbije je tada predsjedavajućoj upao u riječ negodujući sa “Ne, nije dogovoreno”, što je Frejzerovu natjeralo da podigne ton i počne da lupa šakom o sto, navodeći da je dogovoreno i da joj je njena zamjenica rekla da je to dogovoreno sa srpskim predsjednikom.

Frejzer je takođe istakla da “ne dozvoljava da njena zamjenica bude predstavljena kao lažov”.

Nakon ovoga je Vučić nastavio sa objašnjavanjem ali ga je predsjedavajuća prekinula i vratila na izlganje zbog kojeg je došao.

„Hvala gospodine predsjedniče, imate tri minuta“, rekla je Vanesa Frajzer.

Pozvao na nepriznavanje rezolucije o Srebrenici

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

“Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv”, rekao je Vučić.

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci “u tajnosti”, o čemu nitko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH, institucija te zemlje, njezinog ustava i zakona, te da je podijelila narode u toj zemlji, uz protivljenje legitimnih predstavnika Srba i ignoriranja institucija, zakona i Ustava BiH.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje “strašne zločine u Srebrenici”, te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije – ranije Boris Tadić i on, podsjetivši Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je “neophodno suočavanje s istinom”, u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Delegacija Europske unije u Sarajevu prije dva dana je objavila da odlučno odbacuje pokušaje nijekanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. i traži od političara u BiH da to prestanu činiti.