Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajinski predsjednik

Zelenski će se obratiti britanskom parlamentu

zelenski

Zelenski, koji je razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u nekoliko navrata otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju, održao je nekoliko strastvenih govora zapadnim liderima u protekloj sedmici, tražeći zalihe i vojnu podršku, prenosi Reuters

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se britanskim poslanicima putem video-linka u Donjem domu u utorak, što će biti prvi put da se predsjednik druge zemlje obrati glavnoj dvorani u Westminsteru.

Zelenski, koji je razgovarao s britanskim premijerom Borisom Johnsonom u nekoliko navrata otkako je Rusija izvršila invaziju na njegovu zemlju, održao je nekoliko strastvenih govora zapadnim liderima u protekloj sedmici, tražeći zalihe i vojnu podršku, prenosi Reuters.

On će se obratiti Domu u 17.00 GMT kada će formalni parlamentarni poslovi biti obustavljeni. Zakonodavci će moći da gledaju govor na ekranima postavljenim preko noći, sa 500 slušalica koje će omogućiti simultani prevod na engleski.

Bivši svjetski lideri, uključujući američke predsjednice Ronalda Reagana, Billa Clintona i Baracka Obamu, te njemačku Angelu Merkel, ranije su održali govore u drugim dijelovima parlamentarnog imanja na obalama rijeke Temze, uključujući u Kraljevskoj galeriji ili ogromnoj Westminster Hall.