UPFBiH

Poziv parlamentarcima da ukinu akcize na naftu: “Radite u interesu građana i privrede”

parlament bih fena2 (1)

Poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoje predložene izmjene Zakona o akcizama u BiH i na taj način na djelu pokažu da rade u interesu građana i privrede, a na pojedinaca i interesnih grupa – stoji u saopćenju.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine poziva poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoje prijedlog Kluba poslanika SDPBiH i donesu Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojima se predviđa ukidanje akciza na naftne derivate.

UPFBiH upozorava da je zbog poremećaja u snabdijevanju naftom na svjetskom tržištu došlo do značajnog povećanja cijena naftnih derivata i da će se takav trend, prema svim pokazateljima, nastaviti i u narednom periodu.

Stalni rast cijena nafte i naftnih derivata već dovodi do rasta cijena svih drugih proizvoda i usluga, što u značajnoj mjeri opterećuje životni standard građanja, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate u BiH dovelo bi do smanjenja cijena goriva, čime bi se u značajnoj mjeri pomoglo građanima, ali i privredi da prebrode postojeću krizu.

UPFBiH se zalaže da svaka zloupotreba ukidanja akciza na naftne derivate od strane privrednih društava bude sankcionirana u skladu sa pozitivinim zakonskim propisima.

– Zbog sve navedenog pozivamo poslanike Predstavničkog doma Parlamenta BiH da usvoje predložene izmjene Zakona o akcizama u BiH i na taj način na djelu pokažu da rade u interesu građana i privrede, a na pojedinaca i interesnih grupa – stoji u saopćenju.