Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvaničnici iz dvije Koreje počeli historijske pregovore

korea-talks

Zvaničnici iz Sjeverne i Južne Koreje danas su započeli historijske pregovore o normalizaciji odnosa, a susret se održava u pograničnom mjestu Panmunjom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Yonhap javlja da će delegacije Seula i Pjongjanga u demilitariziranoj zoni Panmunjom danas razgovarati o pitanju na koji način će biti nastavljen proces uspostave bilateralnih odnosa.

Očekuje se da delegacije dogovore i mapu puta koja će sadržavati i datume i detalje sastanaka na kojima će prisustvovati i najviši zvaničnici dvije Koreje.

“Odlučni smo da ubrzamo proces uspostave dijaloga koji je dogovoren u augustu. Dat ćemo maksimum kako bi došlo do implementacije dogovora koji budu postignuti”, izjavio je neposredno prije sastanka šef pregovaračkog tima Južne Koreje Kim Ki-Woong.

Dogovor o pregovorima o normalizaciji odnosa dvije Koreje postignut je i 2013. godine, ali je rukovodstvo Sjeverne Koreje u zadnji čas otkazalo pregovore.

Do intenziviranja tenzija na relaciji Seul-Pyongjang došlo je početkom augusta kada su dva južnokorejska vojnika ranjena u eksploziji mine u pograničnom pojasu. Seul je za taj incident optužio vlasti Pjongjanga i počeo širiti propagandu protiv Sjeverne Koreje. Sjever je odgovorio postavljanjem vojske na granicu.

Zvaničnici dvije zemlje su se sastali 25. augusta u Panmunjomu i postigli dogovor da Sjeverna Koreja povuče vojsku sa granice, a Južna Koreja okonča širenje propagande. Dogovoreno je da se nastavi praksa susreta porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata, pa su stotine porodica 20. oktobra upoznale svoje rođake sa kojima su razdvojeni prije šest decenija.

Korejski rat trajao je od 1950. do 1953. godine, intervencijama SAD-a i Kine dobio je međunarodne dimenzije, a tokom te tri ratne godine život je izgubilo preko tri miliona ljudi.