Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vladimir Rogov

Zvaničnik kojeg je instalirala Rusija priznao da je Ukrajina vratila selo u regiji Zaporožja

ukrajina
Foto: Ukrinform
Ilustracija

Ukrajina je prošle sedmice saopćila da je povratila kontrolu nad oko 100 kvadratnih kilometara teritorije za nešto više od nedelju dana, ponovo zauzevši niz sela u Donjeckoj oblasti na istoku, prenosi Reuters

Zvaničnik kojeg je instalirala Rusija priznao je u nedjelju da je Ukrajina ponovo zauzela selo u južnoj regiji Zaporožja, što je njen prvi dobitak na tom frontu otkako je pokrenula svoju kontraofanzivu ranije ovog mjeseca.

Zvaničnik Vladimir Rogov rekao je da su ukrajinske snage zauzele naselje Piatykhatky i da su se tamo ukopale dok su bile pod vatrom ruske artiljerije.

-Neprijateljske ofanzive u talasima dale su rezultate, uprkos ogromnim gubicima – rekao je Rogov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

U tom području se nastavljaju teške borbe, dodao je on. Iz Ukrajine nije bilo odmah komentara, a Reuters nije mogao nezavisno potvrditi situaciju na bojnom polju.

Rusija kaže da nanosi velike gubitke ukrajinskim snagama, a predsjednik Vladimir Putin je prošle sedmice rekao da Ukrajina nema “nema šanse” za uspjeh u kontraofanzivi.

Ukrajina je prošle sedmice saopćila da je povratila kontrolu nad oko 100 kvadratnih kilometara teritorije za nešto više od nedelju dana, ponovo zauzevši niz sela u Donjeckoj oblasti na istoku, prenosi Reuters.