Na izbore izašlo 53,26 posto birača, veći odziv nego prije četiri godine

izbori glasanjeee

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na općim izborima u BiH održanim danas na birališta je izašlo 1.733.000 ili 53,26 posto birača, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je rekao Branko Petrić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, radi se o redovnim biračkim mjestima.

“Sva redovna biračka mjesta, njih oko 6.000 u više od 99 posto zatvoreno je u 19 sati, kako je i planirano. Nekoliko desetina biračkih mjesta produžilo je radno vrijeme za onoliko koliko su iz tehničkih razloga kasnili sa početkom rada. Na četiri-pet mjesta je produženo glasanje oko sat vremena i to je razlog što podatke o izlaznosti nemamo potpuno kompletne. Naime, tek oko 20.30 sati okončano je glasanje u potpunosti u Bijeljini”, naveo je Petrić.

Stoga, kada se rezultatima izlaska na opće izbore u BiH priključi i izlaznost iz Bijeljine i ostalih lokaliteta, procjenjuje se da će izlaznost biti i veća, odnosno moguće na razini onih sa općih izbora 2014. godine ili čak za jedan do dva procenta više od njih.

Naglasio je da je CIK BiH dostavio oko 77.000 glasačkih paketa, od kojih se do sada vratilo 54.000. Istovremeno, evidentirano je oko 6.000 neuručenih izbornih paketa glasačkog materijala.

Prema podacima CIK-a BiH, na biralištima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH odazvalo se 1.085 birača.

Također, evidentirano je i 20.000 onih koji glasaju za opštine ranijih prebivališta, 10.000 putem mobilnih timova i 3.769 glasača koji su to obavili na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Neke od općina u kojima je zabilježen veći broj izlazaka na birališta evidentiran je u Banovićima 77, Istočnoj Ilidži 74, Ugljeviku 70, Šekovićima 66, Milićima 63, Gornjem Vakufu/Uskoplju i Fojnici po 62, te u Banjoj Luci, Doboju, Loparama, Zvorniku, Šipovu, Konjicu po 60 posto…

“Na desetak biračkih mjesta evidentirano je remećenje javnog reda i mira. Gradske/općinske izborne komisije, policija i političke stranke brzo su reagovale, svako u svom domenu i riješili i pod kontrolu stavili izborni proces. Ovi izbori su bili izuzetno fer i korektni, nasuprot jučer, prekjučer i jutros objavljivanim podacima da su izbori slabo organizovani ili da se može očekivati krah izbora”, kazao je Petrić.

On je naveo da su, osim CIK-a BiH, opće izbore u BiH provodili 580 članova gradskih/općinskih izbornih komisija, 50.000 članova biračkih odbora, te da ih je nadziralo 50.000 posmatrača.