Vijesti

Mladen Džidić

Krio se u unajmljenom stanu: Osuđeni ubica iz BiH uhapšen u Hrvatskoj

15/06/2019

Uhapšen je nakon što je otkriveno da je prijetio smrću jednom državljaninu Hrvatske, zbog čega je i lociran u Sesvetama i lišen slobode

Osuđeni ubica Mladen Džidić, koji je od 7. januara ove godine u bijegu pa je za njim bila raspisana međunarodna crvena Interpolova potjernica, uhapšen je prije nekoliko dana u Hrvatskoj, javlja Dnevni avaz.

Džidića su uhapsili policijski službenici u Sesvetama, gdje se u protekla četiri mjeseca krio u jednom unajmljenom stanu. O tome je zvanično obaviješten i Interpol Sarajevo, a Džidiću je u Hrvatskoj, kako se saznaje, određen i pritvor, koji je na snazi do 19. augusta.

Uhapšen je nakon što je otkriveno da je prijetio smrću jednom državljaninu Hrvatske, zbog čega je i lociran u Sesvetama i lišen slobode. Potraživao se zbog teškog ubistva.

Za njim je, podsjećamo, Kantonalni sud u Mostaru raspisao potjernicu, jer se nije vratio u Kaznenopopravni zavod (KPZ) u Mostaru, u kojem je služio 17-godišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Crnogorca Branislava Obradovića.

Džidić je koncem maja 2010. pred Kantonalnim sudom u Mostaru zbog ubistva Obradovića, počinjenog 13. oktobra 2009. iz koristoljublja, osuđen na 20 godina zatvora.

No, zatvorska kazna poslije mu je nakon žalbe smanjenja, a prvobitno je služio u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. Među Mostarcima poznat pod nadimkom Džida, ovaj osuđenik poznat je i zbog više ekscesa u mostarskom zatvoru, prijetnjama, tučama…

Rođen je u Njemačkoj, u gradu Vupertalu, a ima i državljanstvo Hrvatske, Njemačke te naše države. Upitno je hoće li ga Hrvatska i kada isporučiti našoj državi s obzirom na dvojno državljanstvo.

Saznajemo da je Interpol Njemačke prije nekoliko dana obavijestio Interpol u Sarajevu da je osoba sa podacima koji su navedeni za Džidića, locirana u ovoj državi. No, naknadno je utvrđeno da je riječ o osobi koja ima isto ime i prezime i ne dovodi se u vezu s ubistvom, zbog čega je Džidić i bio na potjernici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.