Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dani mevluda i zikra 2018. donose bogat vjerski i kulturni program

Dani mevluda i zikra

Tradicionalna i jedna od najvećih vjersko-kulturnih manifestacija “43. Dani mevluda i zikra 2018.” održat će se u razdoblju 18. travnja do 12. svibnja, donoseći bogat i raznolik vjersko-kulturni, naučni i edukativni i zabavni program kojim će se predstavili bogato nasljeđe bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency(AA).

Mostarski muftija Salem efendija Dedović je naglasio kako manifestacija “Dani mevluda i zikra” ima svoju bogatu tradiciju i višestruki značaj za sve muslimane.
“Manifestacija ‘Dani mevluda i zikra’ utemeljena je na našoj lijepoj tradiciji okupljanja muslimana na dovištima od kojih je naše dovište na Tekiji Bune jedno od najstarijih i najmasovnijih ne samo ne samo unutar Bosne i Hercegovine nego i mnogo šire. Višestoljetna historija i tradicija dovišta na ovom mjestu govore o kontinuitetu i raskoši našeg duhovnog i kulturnog života čiji tragovi mnogo dublje sežu u historiju od dolaska Osmanlija na ove prostore”, kazao je Dedović.

Upravo zbog toga, kako je naglasio, će se kroz ovogodišnji naučni skup “Bošnjaci u Hercegovini kroz historiju” izložiti relevantni naučno-istraživački radovi koji rasvjetljavaju tragove trajanja i i postojanja svih tragova bošnjačkog bića kroz historiju u Hercegovini.

“Jedan od važnijih programskih ciljeva je da se novim generacijama predstavi bogata historijska, duhovna i kulturna baština našeg naroda na ovom podneblju, koja je još uvijek nedovoljno istražena, nevalorizirana i nepotpuno javnosti predstavljena”, ističe Dedović.

Stoga je posebnu radost iskazao da su se ove godine priredili sadržaji domaćih autora i istraživača među kojima su Hasan Eminović i Mustafa Jelovac. Kroz njihove radove, kako ističe, može se steći kvalitetan uvid u doprinos Bošnjaka na duhovnom, kulturnom, naučnom i općem društvenom polju, vjekovima osnažujući moralnu snagu, nadu i volju za istrajavanje u dobrom.

“Održavanje ove tradicije mi njegujemo u duhu Kur'anske poruke kojom se vjernici potiču da čuvanjem sjećanja na Boga osiguravaju da on čuva spomen i sjećanje na njih”, poručio je Dedović.

U tom duhu bogat i raznolik program je i priređen za ovogodišnju manifestaciju koju se predstavili profesori Karađozbegove medrese u Mostaru Harun Macić i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” iz Mostara Haris Omerika.

Danas kad se sve više spominju odlasci iz Bosne i Hercegovine ocijenili su veoma značajnim predstaviti mladim ljudima raskoš njihove zemlje te će ih programa kampova, radionica, debata i izleta upoznati u nekoliko stotina kilometara s bogatstvom i raskoši BiH.

Program će započeti koncertom Armina Muzeferije s tesavvufskim ansamblom i horom tekije Mesudije u Narodnom Pozorištu Mostar 18. aprila 2018. godine s početkom u 20:15 sati, a nakon brojnih znanstvenih skupova i radionica završit će se 12. maja 2018. godine velikim molitvenim skupom u dovištu blagajske tekije gdje se tradicionalno okupljaju desetine hiljada vjernika iz svih krajeva svijeta.

Tradicionalna manifestacija “43. Dani mevluda i zikra” održavaju se u organizaciji Mostarskog muftijstva, medžlisa IZ Mostar, Karađoz-begove medrese, Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” i Tarikatskog centra BiH, a pod visokim pokroviteljstvom reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića.