Ilić: Uz toleranciju nedostaje nam i puno ljubavi

ilic

Odsjek grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti (ALU) Sarajevo, EU Info Centar u BiH i Studentski festival vizuelnih komunikacija POP-UP! Sarajevo danas su ispred ALU Sarajevo povodom Dana Evrope predstavili putujuću izložbu radova pod nazivom “Tolerancija”.

Izložba prikazuje 24 plakata poznatih dizajnera iz cijelog svijeta posvećenih temi tolerancije.

Na otvaranju postavke obratili su se inicijator izložbe, renomirani dizajner i ilustrator Mirko Ilić, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Lars -Gunnar Wigemark i dekanesa ALU Sarajevo Marina Finci.

Lars -Gunnar Wigemark u prigodnom obraćanju naveo je da se ovom izložbom proslavljaju tolerancija, razumijevanje i poštivanje.

Rekao je da izložba putuje Evropom, te da će nakon Sarajeva nastaviti putovanje i posjetiti druge gradove regije, gdje je također neophodna tolerancija.

– Tolerancija je vrijednost koja leži u srcu Evropske unije. Mi svi moramo da poštujemo jedni druge bez obzira na razlike. Ne moramo svi da dijelimo iste vrijednosti, ali treba da uzajamno poštujemo vrijednosti jedni drugima – rekao je, između ostalog, Wigemark

Mirko Ilić naglašava da je ideja izložbe nastala u Ljubljani na Festivalu tolerancije s ciljem da se zamole poznati dizajneri širom svijeta da naprave plakate o temi tolerancije, na kojima će ta riječ biti napisana na jezicima autora.

– Odlučio sam stvari zakomplicirati i smislio sam da ta izložba ne smije biti u galerijama, jer u galerije vrlo rijetko zalazimo, već da mora biti na ulici. Biti prisutna i vidljiva građanima – kazao je Ilić.

Plakati, kako je naveo Ilić, i nisu toliko važni, ali su važni kao razlog okupljanja, druženja i upoznavanja ljudi.

– Ako ćemo stajati ovdje i razgovarati možda ćemo se početi malo više voljeti, možda ćemo upoznati nekog kojeg ne bismo upoznali i shvatiti da samo pet posto razlike postoji među svima nama, a 95 posto sličnosti, iako neki misle drugačije. Uz toleranciju nam nedostaje i puno ljubavi. Davno je neko rekao da je nacionalizam malo zavoljeti a puno zamrziti. Mislim da ovo treba napraviti obrnuto – ocijenio je Mirko Ilić.

Autori izloženih plakata su: Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Novi kolektivizem (Slovenija), Iztvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jainping He (Kina), Fons Hickmann (Njemačka), Michel Tartakover (Israel), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH) te Srđa Dragović (Crna Gora).