Izložbom “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina” otvoreno 22. Zeničko proljeće

Izložba “Mak Dizdar: Prvih stotinu godina“ otvorena je večeras u sklopu manifestacije “Zeničko proljeće“, a u cilju obilježavanja stotinu godina od rođenja ovog bosanskohercegovačkog pjesnika, Mehmedalije Maka Dizdara, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od autora izložbe, Gorčin Dizdar i direktor Fondacije “Mak Dizdar” rekao je kako se izložba sastoji od brojnih predmeta iz života Maka Dizdara.

“Ovdje je premijerno predstavljena ova izložba koja je nastala u saradnji Fondacije ‘Mak Dizdar’ i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. U sklopu izložbe nalazi se mnoštvo originalnih materijala u vezi sa životom Maka Dizdara, rukopisa njegovih djela, nekih ličnih predmeta, te su izrađeni interpretativni materijali i bogat multimedijalni sadržaj, mnoštvo fotografija, audio i video snimaka Maka Dizdara“, rekao je Dizdar.

Dodao je kako su na izložbi izloženi i neki likovni radovi Maka Dizdara, čime se bavio amaterski.

“On nije profesionalno slikao, on je to radio za svoju dušu, a neke od slika su poklon njegovoj supruzi Seni. Mak je od mladosti sanjao o tome da postane slikar, a ta želja mu se nije ostvarila, a za života se mnogo više družio sa slikarima nego kolegama piscima”, objasnio je Gorčin Dizdar.

“Mislim da Mak Dizdar jeste često u fokusu javnosti, a u velikoj većini slučajeva radi se o vječitom pitanju njegove nacionalnosti, odnosno, kojoj književnosti pripada. Volio bih da više govorimo o njegovoj književnosti i poeziji, jer je to ono po čemu je on zaista poznat”, zaključio je Dizdar.


Đana Kukić, viša kustosica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, rekla je kako je ovo samo dio iz života Maka Dizdara.

“Ovo je samo početak jednog velikog projekta kojim će se obilježiti stogodišnjica rođenja Maka Dizdara i nastojali smo da izdvojimo jedan dio eksponata iz veoma bogate zbirke Maka Dizdara, eksponate koji svjedoče o veoma bogatom književnom radu Maka Dizdara te lične dokumente i predmete iz kojih se može saznati mnogo o njegovom životu”, rekla je Kukić.

Publika će premijerno imati priliku vidjeti rukopise brojnih pjesama Maka Dizdara, što dosad nije bilo moguće.

“Posjetitelji će moći vidjeti rane rukopise, rukopise ranih pjesama Maka Dizdara, rukopise zbirki i drugih. Sve ove rukopise publika dosad nije imala priliku vidjeti i drago mi je da će to sada imati priliku. Postoje i pisma koja su upućena Maku Dizdaru u toku njegovog života i tiču se napada na Maka Dizdara i svjedoče o njegovom izuzetnom angažmanu u afirmaciji bosanskog jezika i književnosti“, dodala je Kukić.

Na otvaranju izložbe stihove jedne od najpoznatijih pjesama ovog pjesnika citirao je direktor zeničko Muzeja, Adnadin Jašarević, a manifestaciju “Zeničko proljeće”, 22. po redu i izložbu o životu Maka Dizdara otvorio je gradonačelnik Grada Zenica, Fuad Kasumović.

PODIJELI