Otvorena izložba “Za stolom sa Slavenima: Bogatstvo okusa”

Izložba “Za stolom sa Slavenima: Bogatstvo okusa”, u organizaciji Foruma slavenskih kultura, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.

Posjetioci će u narednih sedam dana moći vidjeti plakate na kojima se države predstavljaju sa po tri tradicionalna jela.

Forum slavenskih kultura je međunarodna ustanova koja je osnovana 2004. godine na inicijativu Slovenije, s ciljem da se ujedine kulturne ustanove slavenskih država, a to su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Bugarska, Rusija, Bjelorusija, Poljska, Češka, Slovačka i BiH.

Predsjednica Foruma Andreja Rihter kazala je Feni da nije bilo jednostavno odabrati po tri jela te da je svaka ambasada u Sloveniji birala jela sa kojima će se predstaviti.

– Sva jela su pripremljena po originalnoj recepturi, a sastavi za pravljenje sarme u japraku, bosanskog lonca i tufahija su došli iz BiH – kazala je.

Također je dodala da je prije godinu i po izdata i knjiga o ovim jelima na engleskom i slovenskom jeziku, a koja je prošle godine osvojila prvo mjesto na sajmu u Pekingu.

PODIJELI