Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preminula legendarna spisateljica naučne fantastike Ursula Le Guin

Ursula K. Le Guin

Ursula K. Le Guin, nagrađivana spisateljica naučne fantastike koja je istraživala feminističke teme i najpoznatija je po svom serijalu Earthsea, preminula je u 88. godini.

Le Guin je tiho preminula u ponedjeljak u svom domu u Portlandu, nakon nekoliko sedmica zdravstvenih problema, saopćio je u utorak njen sin Theo Downes-Le Guin.

– Ona je ostavila izuzetno naslijeđe kao umjetnica i zagovornik mira, kritičnog razmišljanja i poštenja, i ona je također bila sjajna majka i supruga – kazao je.

– Bog ju je poslao u svemir – objavio je Stephen King u tweetu, navodeći da je Le Guin bila književna ikona, a ne samo pisac naučne fantastike.

Le Guin je dobila počasnu Nacionalnu nagradu za književnost u 2014., i upozorila je u svom govoru nakon prihvatanja nagrade da profit ne smije definirati ono što se smatra dobrom književnošću.

Uprkos činjenici da je bila finalista u izboru za Pulitzerovu nagradu u 1997. – u rijetkom postignuću za pisca naučne fantastike – ona je često kritikovala “komercijalnu mašineriju stvaranja brestsellera i dodjeljivanja nagrada”.

Prvio roman Le Guin je “Rocannonov svijet” u 1966. ali je stekla svjetsku slavu tri godine kasnije romanom “Lijeva ruka tame” koji je dobio nagrade Hugo i Nebula – za najbolje djelo iz žanra naučne fantastike – i opisuje radikalne promjerne u ulogama spolova, znatno prije uspona transspolne zajednice, prenosi Associated Press.