Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Projekt “Potraga za sličnostima” krunisan dokumentarnim filmom

potraga za slicnostima

Nakon uspješno završenog projekta „Potraga za sličnostima“ koji je realiziralo Udruženje Magacin Kabare produciran je istoimeni dokumentarni film u režiji Emira Kapetanovića.

Film obuhvaća sve značajne trenutke sa održanih edukacija i radionica te prikazuje završne umjetničke radove, promišljanja i izjave mladih učesnika iz šest bh. gradova koji su svojim angažmanom u ovom projektu pokušali pomjeriti granice te, umjesto isticanja različitosti, pronaći sličnosti između pripadnika različitih etničkih skupina u BiH.

Premijerno prikazivanje filma „Potraga za sličnostima“ bit će upriličeno u petak, 22. septembra, u Doboj Jugu, Sanskom Mostu, Ljubuškom, Tomislavgradu, Loparama i Ribniku .

Režiser dokumentarnog filma “ Potraga za sličnostima“ Emir Kapetanović smatra da svaka etnička zajednica ima zakonsko pravo da prenosi svoju historiju, jezik i tradiciju na svoje mlade.

– Međutim, to pravo ne bi trebalo zasjeniti mogućnost da mladi ljudi, pored individualnih i etničkih određenja, budu svjesni i svojih kolektivnih određenja, zajedničke kulture i naslijeđa svih etničkih skupina Bosne i Hercegovine – kazao je Kapetanović.

Projekt je podržala američka ambasada u Sarajevu, te Ministarstvo kulure i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Jolie-Pitt fondacija, saopćeno je iz Magacin Kabarea.