Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Forumu Bosna održana komemoracija za Vojislava Vujanovića

Сарајево – Војислав Вујановић

Članovi i prijatelji Međunarodnog foruma Bosna okupili su se u prostorijama Foruma na komemoracijskom skupu da bi se podsjetili na život i djelo člana i jednog od osnivača MFB Vojislava Vujanovića.

Vojislav Vujanović, dugogodišnji hroničar kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, književni, likovni i pozorišni kritičar preminuo je 10. januara u 81 godini života.

Predsjednik Međunarodnog Foruma Bosna Rusmir Mahmutćehajić između ostalog je rekao da je knjiga života Vojislava Vujanovića (koja je sad zaklopljena) jedna od najraskošnijih životnih priča u ovome gradu. Mahmutćehajić je također podsjetio na Vujanovićev odnos prema BiH, na njegovo zalaganje za društvo mira i tolerancije.

Kad je riječ o Vujanovićevom obimnom i raznolikom djelu koje je ostavio iza sebe Mahmutćehajić smatra da to višestruko zanimljivo i važno intelektualno djelo treba da bude čuvano i predstavljano kao važan dio bosanske kulture.

Vojislav Vujanović rođen je u Gredi kod Bosanske Gradiške 1937. godine. Školovao se u Banjoj Luci, Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Diplomirao je Orijentalnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Pored brojnih knjiga iz književnosti i likovne umjetnosti, objavio je više monografija iz oblasti teatarske umjetnosti.

Bio je član Društva pisaca BiH, član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost, član Upravnog odbora Srpskog humanitarnog udruženja Dobrotvor, aktivni član i predsjednik Likovne komisije u SKPD Prosvjeta Sarajevo, član redakcije lista FondekoSvijet, te član Upravnog odbora Međunarodnog foruma Bosna.

Vojislav Vujanović bit će sahranjen danas na groblju Greda kod Bosanske Gradiške.