napisana 29. augusta 1189.

Rodni list BiH: Povelja Kulina bana slavi 830. rođendan

Povelja-Kulina-bana

Povelja Kulina bana, napisana 29. augusta 1189. je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku

Danas se obilježava 830. godišnjica Povelje Kulina bana, kojom se regulišu prava dubrovačkih trgovaca koji su se kretali teritorijom tadašnje države Bosne, te je ovo najstariji sačuvani dokument pisan u Bosni i Hercegovini.

Povelja Kulina bana, napisana 29. augusta 1189. je najstariji do sada pronađeni pisani bosanski dokument, pisan bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku.

To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Ujedno, potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

U Zenici će povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana danas biti organizovan niz događaja, a ovaj dan se obilježava i kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Izložbom “Srednjovjekovna Bosna” u sarajevskoj galeriji Colegium artisticum i susretom historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta, koji će biti održani 29. augusta i 6. septembra, Međunarodni centar za mir obilježit će 830 godina postojanja Povelje Kulina bana.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i art direktor Festivala GRAD Ibrahim Spahić objavio je poziv građanima BiH, posebno bosanskohercegovačkoj dijaspori i međunarodnim predstavništvima da 29. august obilježe dostojanstveno, jer se radi o jedinstvenom svjedočanstvu o mudrosti države i državnika srednjovjekovne Bosne.

“Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban”, istakao je Spahić, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir.