Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

popularno među potrošačima

U Njemačkoj sve manje bankomata, imaju novi način naplate

Foto: Pixsell/Arhiv

Maksimalni iznos koji se može podići je obično 200 eura.

Podizanje gotovine za kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine porastao je za dobrih 20 posto na 12,31 milijardu eura, javlja dpa.

Plaćanje funkcioniše tako da kupac plaća karticom na kasi i onda može zahtjevati iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i odbija sa bankovnog računa potrošača.

Maksimalni iznos koji se može podići je obično 200 eura. Podatke je u srijedu iznio Institut za istraživanje tržišta EHI.

“Zgodno za kupce”

„To je zgodno za kupce jer štede dodatno putovanje. Potražnja takođe raste zbog sve manjeg broja bankomata“, rekao je autor studije Horst Rüter.

Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Rewa i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 posto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.

Sa sve učestalošću ovog načina pristupa gotovini, rastu i naknade koje kompanije moraju da plaćaju bankama. Prema podacima EHI, oni iznose između 0,1 i 0,2 posto iznosa koji se plaća po transakciji.

Po ovom osnovu, maloprodajni subjekti su prošle godine platili 17,23 miliona eura, što je za 25,7 posto više nego 2022. godine.