Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci moćnim američkim oružjem ubili više od 100 ruskih vojnika. Rusi: Napali su i Krim

Foto: X

Rusija, koja je napala Ukrajinu prije više od dvije godine, često objavljuje samo navodne uspjehe protuzračne odbrane u slučaju ukrajinskih napada raketama ili bespilotnim letjelicama

Ruski sustavi protuzračne obrane uništili su četiri projektila velikog dometa ATACMS, koje su Ukrajini poslale Sjedinjenje Američke Države i koje je Kijev lansirao na Krimski poluotok, reklo je jutros rusko ministarstvo obrane.

Obim i učinak napada na Krim, koji je Moskva nezakonito anektirala 2014., zasad nije poznat. Kijev još uvijek nije javno komentirao ruske tvrdnje, prenosi Hina.

Zelenski: Vratit ćemo cijelu teritoriju koju je Rusija zauzela

Rusija, koja je napala Ukrajinu prije više od dvije godine, često objavljuje samo navodne uspjehe protuzračne odbrane u slučaju ukrajinskih napada raketama ili bespilotnim letjelicama. Ukrajina je prošlog utorka napala rusku vojsku na Krimu projektilima koje je nedavno dobila od SAD-a.

Nezavisni mediji su pisali o napadima na tri vojne baze na Krimu, što je dovelo do nekoliko žrtava. Washington je proteklih sedmica najavio da će Ukrajini, u sklopu novog paketa vojne pomoći, poslati rakete ATACMS, koje imaju još veći domet.

Domet dosad poslanih projektila bio je ograničen na 165 kilometara. Krim je ključno uporište za ruske snage s obzirom na vojnike, oružje i streljivo koji prolaze kroz crnomorski poluotok.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se obvezao vratiti cijelu teritoriju koju je Rusija zauzela, uključujući Krim.

U napadu ubijeno više od 100 ruskih vojnika

Nexta je objavila kako je više od od 100 ruskih vojnika poginulo je 1. maja u napadu raketama ATACMS na poligon u regiji.

Prema publikaciji, jedna od tri rakete ATACMS ispaljene na poligon pogodila je direktno skupinu vojnika, pogodivši ih stotinama kasetnih bombi.

U napadu je ubijeno najmanje 116 ljudi, procjenjuju stručnjaci.