Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UDAR NA USTAVNI SUD

Višković: To je neminovno, u ponedjeljak ćemo zakazati Posebnu sjednicu NSRS

viskovic press
FOTO: N1

On je rekao kako je pripremljen novi Zakon o Ustavnom sudu BiH i kako će preko svojih poslanika u Parlamentu BiH ovaj zakon uputiti u proceduru

Premijer bh. entiteta Republika Srpska, Radovan Višković rekao je da je održavanje Posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske neminovnost i da će se ona u ponedjeljak zakazati na kolegijumu Narodne skupštine. Višković tvrdi da nije preostalo ništa drugo, jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ignorisao zahtjeve predstavnika institucija i političkih partija iz Republike Srpske.

“Ovo nije nikakvo, znate, oni iz RS su neki secesionisti, loši momci koji ruše BiH. Mi samo sada dajemo naš odgovor na odluke koje je donio Ustavni sud, a one će biti u pravcu da će predlagači te Posebne sjednice biti predsjednik RS i srpski član Predsjedništva, Vlada RS i narodni poslanici. Na toj sjednici će se donijeti odluke, da se odluke Ustavnog suda ne primjenjuju na teritoriji RS, sve dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH”, kaže Višković.

On je rekao kako je pripremljen novi Zakon o Ustavnom sudu BiH i kako će preko svojih poslanika u Parlamentu BiH ovaj zakon uputiti u proceduru.

“Tim Zakonom će biti rješeno koji je kvorum, na koji način se biraju sudije i definitivno poslije 30 i više godina od nemilih događaja koji su se desili u BiH, zaista je došlo vrijeme da u Ustavnom sudu sjede sudije iz BiH, da strancima kažemo ‘radili ste što ste radili i zahvaljujemo vam se na vašem radu i ne radu’, ali krajnje je vrijeme da oni odu”, ustvrdio je Višković.

I dok najavljuje kako će entitetska Skupština regulisati djelovanje Ustavnog suda države (?!), Višković u isto vrijeme smatra da ne treba nikome u BiH i ni na koji način da se šalje poruka kojom se unosi nervoza među građane.

“Učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Borićemo se pravnim sredstvima. Mi ne želimo ni na koji način ugroziti bezbjednost naših građana u RS, a time ni u BiH. Poruka Ustavnog suda je veoma opasna, da vi ignorišete postojanje jednog naroda, entiteta koji zauzima 49 posto te zemlje i da na neustavan način to uradite”, tvrdi Višković.