Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekonomski rat Srbije i Hrvatske zbog izbjeglica

KOLONA KAMIONA

Na graničnom prelazu Bajakovo, između Srbije i Hrvatske, na autoputu Zagreb – Beograd, od dva sata jutros hrvatski graničari ne dozvoljavaju prelazak vozila sa srbijanskim registarskim oznakama, kao ni građana koji posjeduju srbijanski pasoš, prenosi Anadolu Agency.

„Zbog poteškoća s informacijskim sistemom na GP Bajakovo na ulazu u Republiku Hrvatsku ne propuštaju se vozila srbijanskih registracijskih oznaka kao ni državljani Republike Srbije”, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske rano jutros.

Prema srbijanskim medijima, radi se o odgovoru vlasti Hrvatske na protumjere Srbije, koje su stupile na snagu od ponoći, povodom odluke Hrvatske da zatvori za teretni promet granične prelaze prema Srbiji, ali i zabrani uvoz hrvatskih proizvoda.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sinoć je na GP Batrovci-Bajakovo izjavio kako Hrvatska „ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obje zemlje“ jer nije ispunila zahtjeve

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sinoć je na GP Batrovci-Bajakovo izjavio kako Hrvatska „ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obje zemlje“ jer nije ispunila zahtjeve.

On je kazao kako se mjere koje je uvela Srbija brzo mogu povući, pod uslovom da granica bude otvorena. No, ako se to ne dogodi, kako je najavio Stefanović, Srbija će razmotriti i druge mjere. Dodao je kako Srbija time nije zadovoljna, ali da time štiti sebe kao državu.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović, koji je sinoć prisustvovao sastanku lidera Evropske unije u Bruxellesu, izrazio je žaljenje zbog protumjera koje je od ponoći uvela Srbija, najavivši kako će Hrvatska na to reagirati, ali da je odluka na ministru unutrašnjih poslova, prenose hrvatski mediji.

“Što se tiče situacije sa Srbijom i srbijanskom vladom, žao mi je. Sve što sam tražio jest da se dio izbjeglica šalje gore, na Horgoš, da nas se malo rastereti”, rekao je Milanović, nazvavši srbijanske mjere “smiješnim”.

Od ponoći su stupile na snagu protumjere Srbije na odluku Hrvatske da za teretni promet zatvori granične prijelaze prema Srbiji, i zabranjen je uvoz hrvatskih proizvoda, potvrdio je u ponoć novinarima srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo.

Ministar Stefanović rekao je da Hrvatska nije ispunila zahtjeve i da “ekonomskom agresijom nanosi štetu privrednicima obje zemlje”, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Protumjere srbijanske vlade podrazumijevaju da od ponoći ni na jednom graničnom prijelazu s Hrvatskom nije dozvoljen ulazak kamionima koji prevoze hrvatsku robu, bez obzira na to jesu li vozila iz Republike Hrvatske ili neke treće zemlje. Primjena počinje odmah. Pored ovoga, vlada odlučuje i o drugim potezima”, rekao je ministar Stefanović, a prenosi RTS.

“Sve to se za pet ili deset minuta može povući, ako se granica otvori. Ako ne, bit će i drugih mjera“, rekao je Stefanović, naglasivši kako je Srbija “bila primorana uvesti protumjere”. “Nismo zadovoljni time, nismo sretni, ali to su mjere kojima štitimo svoju državnost”, poručio je Stefanović.

“Sve to se za pet ili deset minuta može povući, ako se granica otvori. Ako ne, bit će i drugih mjera“, rekao je Stefanović, naglasivši kako je Srbija “bila primorana uvesti protumjere”

Srbija je uvela protumjere Hrvatskoj zbog blokade graničnog prijelaza Batrovci – Bajakovo za teretni promet, koje uključuju zabranu ulaska svim teretnim vozilima i prijevoznim sredstvima s registracijskim oznakama Hrvatske na teritorij Srbije na svim graničnim prijelazima, te zabranu ulaska svim prijevoznim sredstvima koja prevoze robu proizvedenu u Hrvatskoj, bez obzira na registracijske oznake.

Granični spor između Hrvatske i Srbije počeo je nakon što se val izbjeglica sa Bliskog istoka, koje putuju preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske ka zemljama zapadne Evrope, preusmjeren ka Hrvatskoj. Promjeni rute kretanja izbjeglica prethodila je odluka Mađarske o zatvaranju graničnih prelaza i pooštravanju kazni za ilegalni prelazak granice.