Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zasjeda Parlament BiH: Na društvenim mrežama prave šale na naš račun

BiH

parlament bih

Pet različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona koje su predložile političke partije na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) izazvalo je raspravu poslanika te je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Mirsad Mešić tražio polusatnu pauzu.

Tokom rasprave o dnevnom redu poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) tražili su da se ovi zakoni povuku s dnevnog reda, a dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) istaknuo je da je Kolegij Doma postupio po Poslovniku u stavio ove tačke na dnevni red sjednice.

Izmjene izbornog zakona predložili su poslanici SDP-a i Demokratske fronte (DF) Mirsad Mešić i Damir Bećirović, dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica – HDZBiH) te poslanici SDA i Saveza za bolju budućnost (SBB) Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić.

parlament bih 2

Razmatranje ovih zakonskih rješenja koja se tiču održavanja lokalnih izbora u Mostaru poslanici su predložili da se razmatraju po hitnom zakonodavnom postupku.

Poslanica DF-a Maja Gasal-Vražalica predložila je nakon pauze da se organizira zajednička sjednica oba doma uz prisustvo Vijeća ministara da bi se raspravljalo o ovim pitanjima.

Međutim, predsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) kazao je da se zajedničke sjednice održavaju jednom godišnje te je utvrđen dnevni red kakav je Kolegij predložio.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić na početku sjednice ukazala je da je predloženo mnogo izmjena Izbornog zakona po hitnom postupku, a radi se o kompliciranoj materiji te ne ispunjavaju osnovne uvjete za takvu proceduru.

ahmetovic majkic

Na otvaranju rasprave o dnevnom redu sjednice, Dušanka Majkić iz SNSD-a je kazala da se na društvenim mrežama pravi šala na račun Parlamenta BiH kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH.

Nikola Špirić iz SNSD-a upitao je parlamentarnu većinu da li imaju zajednički prijedlog kada je u pitanju Mostar, a ne tri prijedloga koja su upućena u proceduru.

“Možemo li pokušati da se ovo odgodi za dan ili dva pa da se dođe do zajedničkog prijedloga ili je ovo igra pred očima javnosti i međunarodne zajednice? Nađite tu poslaničku mogućnost da se dođe do jedinstvenog rješenja”, kazao je Špirić.

Staša Košarac iz SNSD-a je kazao da je neupitno da se pitanje Mostara treba riješiti.

spiric kosarac

“To treba riještii u interesu građana Mostara, ali mi se čini da sa tri prijedloga se pokazuje da SDA-SBB i HDZ nemaju zajedničko rješenje. Nisam siguran da smo na putu da riješimo pitanje Mostara danas. Srbi iz Mostara su izašli sa jedinstvenom stavom i svojim viđenjem rješenja za Mostar. Mislim da nećemo doći do nikakvog rješenja za Mostar ako sveobuhvatno ne tretiramo sve one prijedloge među kojima je i onaj SDS-a i SNSD-a”, kazao je Košarac.

Poslanik SBB BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut u toku današnje sjednice u Sarajevu izrazio je nezadovoljstvo zbog neprimjerene prakse resornih ministarstava u Vijeću ministara BiH da na poslanička pitanja daju šture i nestručne odgovore.

Arnaut je u ime Kluba poslanika SBB-a zatražio pauzu od 30 minuta, kako bi i na taj način skrenuo pažnju na ignorisanje poslanika od predstavnika izvršne vlasti.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić dao je ovu, drugu po redu pauzu danas, s obzirom na to da je polučasovna pauza data i prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice.

zvizdic parlament

Prethodno je u odgovoru Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na poslaničko pitanje Nikole Lovrinovića, poslanika HDZ-a, kakve su potrebe domaćeg tržišta za pojedinim poljoprivrednim proizvodima navedeno da je stepen iskorištenosti prerađivačkih kapaciteta u BiH u preradi mlijeka i mesa, te prerade voća i povrća procijenjen na manje od 50 odsto.

Kada je riječ o iskorištenosti kapaciteta mesne industrije, odnosno prerade mesa i ona je niska i iznosi do 40 odsto.