Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH očekuje pozitivan odgovor na aplikaciju za članstvo u EU

izetbegovic-ERBD

Napredak BiH u reformskim procesima na puta ka EU i NATO-u bile su teme razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsjednika Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sir Suma Chakrabartija, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom susreta sa Chakrabartijem Izetbegović je istakao da BiH ispunjava uvjete EU i da u septembru očekuje pozitivan odgovor na podnesenu aplikaciju za članstvo u EU.

Naglašeno je opredjeljenje bosanskohercegovačkih vlasti za provođenje reformskih mjera, ekonomskih i socijalnih, koje imaju za cilj da stabiliziraju i moderniziraju ekonomiju, da unaprijede ekonomski razvoj, da podstaknu otvaranje novih radnih mjesta te da doprinesu stvaranju povoljnog i pravednog socijalnog ambijenta.

Predsjednik EBRD-a Chakrabarti je upoznao domaćina sa aktivnostima koje provodi EBRD u BiH i regionu, te sa planiranim aktivnostima za naredni period. Istaknut je značaj EBRD-a u razvoju ovog regiona, te najavljena daljnja potpora i ulaganja EBRD-a u realizaciju projekata.

Posebna pažnja u BiH bit će posvećena nastavku izgradnje koridora Vc, te podrška malim i srednjim poduzećima. Također, gospodin Chakrabarti je odao priznanje vlastima u BiH i pozdravio ostvareni napredak na sprovođenju mjera iz reformske agende te dao punu potporu nastavku ovih procesa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je iskoristio priliku da se Chakrabartiju zahvali za dosadašnju pomoć i snažan angažman EBRD-a u BiH, te izrazio očekivanja nastavka dobre suradnje i u narednom periodu.