Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Peterle kandidat za predsjednika Evropskog parlamenta

peterle

Slovenski europarlamentarac Alojz Peterle potvrdio je da je jedan od potencijalnih kandidata grupacije konzervativnih stranaka za novog predsjednika Evropskog parlamenta, u nastojanjima desnog centra da nađe primjerenu osobu koja bi na tom mjestu sljedeće godine naslijedila njemačkog socijalista Martina Schulza.

“Drago mi je da su slovenski kolege iz skupine Europske pučke stranke (EPP) moju namjeru s naklonošću uzeli na znanje. Ustanovio sam se da mnogi moji kolege, ne samo unutar skupine EPP, misle da sam za to kvalificiran, kako mojim političkim iskustvom, tako i mojim proevropskim stajalištem i osobnim značajkama”, kazao je Peterle u izjavi za portal slovenskog Telekoma siol.net.

Ovaj 68-ogodišnji slovenski političar osnivač je stranke Kršćanski demokrati (SKD), koja je na prvim parlamentarnim izborima prije osamostaljenja Slovenije 1990. osvojila najviše glasova pa je postao predsjednik tadašnje koalicijske vlade, a kasnije je bio i ministar vanjskih poslova te zastupnik u parlamentu. U Evropski parlament prvi put je izabran 2004., na izborima nakon ulaska Slovenije u EU.

Evropski parlament u januaru će birati predsjednika koji će tu instituciju voditi sljedeće dvije i pol godine. Za ostanak na tom mjestu zainteresiran je sadašnji predsjednik Martin Schulz, ali postoje inicijative da se to onemogući jer bi mu to bio treći uzastopni mandat. Zato se kandidati traže među zastupnicima Evropske pučke stranke, najbrojnije grupacije u Evropskom parlamentu kojoj bi, prema dogovorenom sporazumu s grupacijom socijalističkih stranaka, sada trebalo pripasti to mjesto.

Bavarski konzervativac Manfred Weber već je inicirao postupke traženja kandidata iz EPP-a, a jedan od njih je i Peterle, navode slovenski mediji, ali dodaju da Peterle navodno ne uživa potporu svih slovenskih kolega.

Među imenima koja se najčešće spominju kao kandidati konzervativaca za Schulzova nasljednika su Irkinja Mairead McGuinness, Italijan Antonio Tajani, Francuz Alain Lamassoure i Austrijanac Othmar Karas.

Peterle je nedavno izjavio da bi mu bila velika čast ako bi ga cijela skupina EPP-a u Evropskom parlamentu prihvatila kao kandidata za novog predsjednika te važne europske institucije.