Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predstavnici Delegacije EU izrazili podršku APIK-u

delegacijaeu_posjeta_apik3

Predstavnici Delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini sastali su se danas s novim rukovodstvom Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) u Istočnom Sarajevu, te izrazili nedvojbenu podršku APIK-u i naglasili da je borba protiv korupcije jedno od najvažnijih pitanja za svih 28 članica EU.

Uime Europske unije u BiH sastanku su prisustvovali šef Odjela za vladavinu prava Richard Wood i šefica Sekcije za pravdu, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Odjela operacija Chloe Berger, dok su domaćini sastanka bili direktor APIK-a Hasim Šabotić i njegovi zamjenici Dragan Slipac i Dragan Anđelić.

– Saradnja EU u BiH i ove Agencije do sada je bila izuzetno dobra. Stajali smo rame uz rame prethodne četiri godine i nadamo se da će tako ostati i ubuduće – rekao je Wood i dodao da EU prepoznaje značaj APIK-a.

Direktor APIK-a zahvalio je EU na dosadašnjoj pomoći i izrazio nadu da ona ni u budućnosti neće izostati.

– APIK nema naredbodavni karakter te je, praktično, saradnja svih institucija s nama na dobrovoljnoj osnovi. Stoga nam je vaša pomoć od iznimne važnosti. Osim toga, Zakon o ovoj Agenciji obiluje brojnim nedostacima koje u budućnosti moraju biti ispravljene ako namjeravamo govoriti u uspješnoj borbi protiv korupcije u domenu prevencije i koordinacije, naglasio je Šabotić.

Na sastanku je razgovarano i o dosadašnjim projektima koje je APIK realizirala uz podršku EU, ali i o onim koje EU planira realizirati u budućnosti kao podršku ovoj instituciji.

Također, predstavnici EU informirali su rukovodstvo APIK-a u vezi s upitnikom Europske komisije za buduće Mišljenje o aplikaciji BiH za članstvo u EU, u kojem se veliki broj pitanja odnosi upravo na pitanja kojim se bavi ova Agencija.

Predstavnici EU i APIK-a razmijenili su mišljenja i o aktuelnim pitanjima u vezi s provedbom Zakona o sukobu interesa, ali i Zakonom o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, saopćeno je iz APIK-a.