Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Djevojčica kihne dnevno i do 8.000 puta, očajna majka traži pomoć

PAY-Ira-Saxena

Majka djevojčice Ire Saxena, koja kihne i do 8.000 puta dnevno, očajna je i moli za pomoć. Ljekari već sedmicama pokušavaju otkriti zbog čega toliko kiše. Misteriozni slučaj muči doktore koji su već isključili tipične bolesti, poput prehlade i alergija, piše Mirror.

Ira prestane s kihanjem jedino kad spava, ali onog trenutka kad se probudi, kihanje ponovo počne. Zbog toga ne može ni u školu. Majka Priya je odvela kćerku u privatne klinike i vodila je kod raznih specijalista, ali niko nije uspio otkriti u čemu je problem.

– Probudila se prije tri sedmice i počela kihati. I ne prestaje. Počelo je sporo, a onda svaki idući dan je kihala sve više i više. Doktori kažu da je moguće da mozak šalje krive signale, ili da je tik, ali niko nije siguran. Testirana je na sve alergije, davali su joj antihistaminike, steroide i razne sprejeve, ali ništa ne pomaže – kaže majka Priya.

Majka ju je odvela i na hipnoterapiju i za vrijeme seanse nije kihala, ali čim je završilo, nastavila je kihati. Zakazala je i termin kod homeopata.

– Jedino utješno je što barem mirno spava. Jedino tada ne kiše i može spavati cijelu noć – dodaje Priya.

Ira je učenica osnovne uškole u Colchesteru, ali ne može pratiti nastavu zbog problema s kihanjem.

– Jako je frustrirajuće što ne može ići u školu, ali školsko osoblje ima razumijevanja. Pokušala se jednom i vratiti u školu, ali nije išlo. Kihanje je u potpunosti zarobilo njen život. Ona je jako hrabra i sve to bolje podnosi od mene. Samo želim da sve bude kao prije – iskrena je Priya.

Sličan slučaj se dogodio 2009. godine kada je Lauren Johnson (12) iz SAD-a počela kihati i do hiljadu puta dnevno. Na kraju joj je liječnik dijagnosticirao potpuni pad imunološkog sistema zbog upale grla. Katelyn Thornley iz Texasa je 2015. godine isto počela kihati, a ljekari nisu otkrili uzrok.

Ako neko može pomoći, neka se javi na majki djevojčice na mail priya99.saxena@gmail.com.