Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marup: Hiperzvučne rakete promijenit će vojni poredak

Hypersonic-missile-Lockheed

Ako Rusija razvije hiperzvučne nuklearne rakete, koje lete 12 puta brže od zvuka, vojna ravnoteža u svijetu biće poremećena i preokrenuta u njenu korist, prenosi danski “Jiland posten”.

Šef Odjeljenja za vojnovazdušne operacije Danskog vojnog univerziteta Karsten Marup upozorava da hiperzvučne rakete ugrožavaju postojeće sisteme za protivraketnu odbranu, te da će ruske rakete letjeti oko 15 hiljada kilometara na sat.

“Pomoću hiperzvučnih raketa moći će da jako brzo pogode bilo koji cilj bilo gdje u svijetu – toliko brzo da oni koji se brane od raketnog napada jednostavno neće moći ništa da učine”, objašnjava Marup.

Ova ekstremna brzina biće problem čak i za američku protivraketnu obranu koja se smatra jednom od najnaprednijih na svijetu.

“Današnja protivraketna odbrana Amerikanaca osmišljena je za borbu protiv interkontinentalnih balističkih raketa. Nisam siguran da se može nositi sa hiperzvučnim raketama koje se kreću potpuno drugom brzinom”, navodi danski vojni stručnjak.

SAD, kao odgovor, planiraju stvaranje prvog hiperzvučnog bombardera koji može da pogodi cilj bilo gdje na planeti za samo 30 minuta. Bez hiperzvučne tehnologije to bi potrajalo i do 18 sati.

Marup smatra da nove tehnologije pred svjetske lidere postavljaju nove zahtjeve.

“U ljutnji se ne smije prijetiti hiperzvučnim oružjem, jer neće biti vremena za predomišljanje”, navodi on i procjenjuje da bi prelazak na hiperzvučno oružje mogao da odigra ključnu ulogu u odnosima dvije supersile.

Izvršni direktor korporacije “Taktičko raketno naoružanje” Boris Obnosov saopštio je da će Rusija novo oružje dobiti do 2020. godine.