Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samo genijalci i šizofreničari tačno će odgovoriti na ova tri pitanja

formula-tornado

Kako će osoba odgovoriti na neka vrlo jednostavna pitanja može mnogo toga otkriti o onome što joj se zbiva u glavi. Upravo putem jednostavnih pitanja psiholozi mogu utvrditi je li netko genijalac ili mu treba profesionalna pomoć, a Bright Side je svojim čitateljima ponudio tri upravo takve “zagonetke”.

Odgovorom na ova pitanja i vi možete provjeriti skriva li se u vašem umu Ludi Šeširdžija ili pak Salvador Dalí.

Pitanja:

1. Šta je zajedničko čajniku i parobrodu?

2. Šta je zajedničko trkačkom automobilu i tornadu?

3. Šta je zajedničko cipeli i olovci?

cajnik-parobrod

Većina prosječnih, posve zdravih ljudi neće pronaći poveznicu na baš sva tri pitanja, no ako ste među onima kojima je to pošlo za rukom, slijedi najzanimljivije pitanje – u koju grupu spadate?

Odgovori:

1. Para

2. Kreću se u krugovima

3. Ostavljaju trag za sobom

U navedenom testu korištena je metoda kontrapozicije. Prosječni čovjek će na pitanje “šta vrana i stol imaju zajedničko” odgovoriti sa “ništa”, a u određenoj mjeri to će biti tačan odgovor. No, osoba koja boluje od šizofrenije odmah će početi tražiti dublje značenje i poveznice, pa će zaključiti da se za stolom pišu pisma, a vrana ima perje kojim se također može pisati.

Kako dakle razlikovati genijalca od šizofreničara? Naravno, tačne dijagnoze nema bez liječničkog stručnog mišljenja, no u slučaju ovih pitanja šizofreničar će vjerovatno odgovor ispaliti “kao iz topa”, dok će se genijalac koncentrirati, razmisliti i tek nakon odbacivanja najočitije i najmanje zanimljive ideje dati uistinu originalan odgovor.