Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolar: Željezničar favorit, ali nećemo se predati

Faik Kolar

Utakmice drugog kola nogometne Premijer lige Bosne i Hercegovine na rasporedu su ovog vikenda. Najzanimljiviji meč kola bit će odigran u nedjelju na Stadionu ”Asim Ferhatović Hase”, gdje Sarajevo dočekuje aktuelnog prvaka BiH Zrinjski iz Mostara, a dan ranije na ”Otoci” će se sastati gradski rivali Olimpic i Željezničar.

”Vukovi” su u prvom kolu deklasirani na gostovanju Slobodi u Tuzli (3:0), te ih sigurno očekuje težak meč protiv pojačane ekipe Željezničara, kojoj su nakon domaćeg remija protiv Sarajeva u derbiju prvog kola, potrebna tri boda iz ovog susreta ako želi ispuniti ovosezonske ciljeve i konkurirati za titulu.

Trener Olimpica Faik Kolar ističe da je Željezničar izraziti favorit u ovom susretu, ali da će njegova ekipa dati sve od sebe u pokušaju da osvoji bodove, te da visoki poraz protiv Slobode u prvom kolu (3:0) nije uticao na moral u svlačionici Olimpica.

– Željezničar je izraziti favorit pogotovo u ovoj sezoni u koju smo mi ušli s mladom ekipom kojoj je potrebno vremena da se uigra. Mi ćemo izaći hrabro, dat ćemo sve od sebe, a vidjet ćemo da li će to biti dovoljno za pozitivan rezultat. Nisam primijetio da je poraz u Tuzli demoralisao igrače. Mi smo u tom meču imali nekoliko odličnih šansi, a golove smo primili zbog neiskustva mladih igrača koji nisu dovoljno uigrani. Razgovaram s igračima i očekujem da će vremenom ekipa početi igrati bolje – rekao je Kolar u izjavi za Fenu.

Trener Željezničara Miloš Kostić priželjkuje puni plijen protiv Olimpica, ali upozorava da je to ekipa koja može ugroziti protivnika brzim kontranapadima.

– Olimpic je ekipa koja odlično prelazi u kontranapade. Imaju nekoliko brzih igrača koji mogu obaviti taj dio posla i mi moramo dobro pripaziti da nas ne iznenade. Ne zavaravamo se da nas očekuje lagan posao, ali sigurno je da idemo osvojiti tri boda – izjavio je Miloš Kostić.

Sarajevo će u nedjelju protiv Zrinjskog tražiti prvu ovosezonsku pobjedu. Za ekipu koja je ambiciozno ušla u novu sezonu Premijer lige sve osim pobjede bio bi neuspjeh.

– Dolazi nam prvak BiH i morat ćemo dati sve od sebe da pobijedimo. Očekuje nas teška utakmica, ali uz podršku naših navijača vjerujem da možemo osvojiti tri boda – rekao je prvotimac Sarajeva Haris Duljević.

S druge strane, Zrinjski je uspješno počeo odbranu titule prvaka savladavši na domaćem terenu ekipu radnika iz Bijeljine rezultatom 2:1. Mostarci su uvijek nezgodan protivnik i sigurno je da će protiv Sarajeva tražiti svoju šansu da osvoje tri boda.

Najugodnije iznenađenje prvog kola Metalleghe BSI u Jajcu dočekuje novog premijerligaša Krupu na Vrbasu, a jedan od najzanimljivijih susreta drugog kola na stadionu ”Pecara” odigrat će Široki Brijeg i Sloboda iz Tuzle.

Radnik će pokušati osvojiti prve bodove protiv zeničkog Čelika, a Vitez protiv ekipe Mladosti iz Doboj Kaknja.

– Raspored utakmica:
– subota, 30. jula:
Olimpic – Željezničar (17.30)
Metalleghe – Krupa (17.30)
Vitez – Mladost (17.30)
– nedjelja, 31. jula:
Radnik – Čelik (17.30)
Sarajevo – Zrinjski (19.45)
Široki – Sloboda (21.00)

– Tabela:
1. FK SLOBODA 1 1 0 0 3:0 3
2. NK METALLEGHE 1 1 0 0 3:1 3
3. HŠK ZRINJSKI 1 1 0 0 2:1 3
4. FK ŽELJEZNIČAR 1 0 1 0 1:1 1
5. FK KRUPA 1 0 1 0 1:1 1
6. FK MLADOST 1 0 1 0 1:1 1
7. FK SARAJEVO 1 0 1 0 1:1 1
8. NK ŠIROKI BRIJEG 1 0 1 0 1:1 1
9. NK VITEZ 1 0 1 0 1:1 1
10. FK RADNIK 1 0 0 1 1:2 0
11. NK ČELIK 1 0 0 1 1:3 0
12. FK OLIMPIC 1 0 0 1 0:3 0