Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obilježena 22. godišnjica pogibije boraca Odreda Lasta na Bijelim vodama

Na Bijelim vodama danas je obilježena 22. godišnjica od pogibije šehida i boraca Odreda policije za specijalne namjene Lasta na obroncima Igmana i Bjelašnice.

– Prošle su 22 godine od bitke za oslobađanje Gorčinove ravni koja se dogodila 13. decembra 1994. godine. U toj bitci za oslobađanje uspješno smo oslobodili više od 20 kvadratnih kilometara okupirane teritorije Republike BiH. Nažalost pet naših pripadnika je poginulo, od tih pet jedan je bio komandir čete, dva komandira voda i dva komandira timova, kazao je Feni ratni komandir čete i predsjednik Udruženja veterana Odreda policije za specijalne namjene Lasta Selim Tarić.

On je kazao kako je “u oružanim borbama u periodu 1992.-1995. ukupno poginulo 56 pripadnika Odreda policije za specijalne namjene Lasta”.

Tokom ratnog perioda 180 pripadnika Laste je ranjavano dva ili više puta, a od rata do danas 16 pripadnika Laste je umrlo, i od tog broja njih 15 su bili mlađi od 50 godina, kazao je Tarić.

Današnjem obilježavanju prisutvovalo je oko 150 članova Udruženja, porodice poginulih. Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je održao prigodan govor, a obilježavanju su pristovali i ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić, te delegacije Općine Centar Sarajevo, Federalnog ministarstva za unutrašnje poslove i Federalnog ministarstva za boračka pitanja, kao i nekoliko boračkih udruženja.

Nakon polaganja cvijeća na Bijelim vodama i odavanja počasti poginulim pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene Lasta, kao i svim pripadnicima Armije BiH i policijskim snagama u Hotelu Bjelašnica je organizirano i druženje. Tom prilikom je prikazan i dokumentarni film o aktivnostima Laste.