Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U napadu barel bombama uništena najveća bolnica u Alepu (FOTO)

alep-4

Usljed bombardovanja vojnih letjelica sirijske vojske odane predsjedniku te zemlje Basharu al-Assadu u Alepu je uništena najveća bolnica koja se nalazila u dijelu koji je pod kontrolom sirijske opozicije.

Kako navode službenici civilne zaštite, helikopteri vojske odane sirijskom predsjedniku Assadu, izveli su napad barel bombama na području Sahura u Alepu.

Bolnica je u potpunosti uništena, a pričinjena je i materijalna šteta na velikom broju ambulantnih vozila. Meta sirijske vojske su bile i ekipe koje su pomagale u evakuaciji bolnice.

Lokalni aktivista Mervan Salim kazao je za AA da ima mrtvih i ranjenih u ovom napadu. Ranjeni su smješteni u druge bolnice. Salim je naglasio da je bombardovana bolnica najveća na tom području.

Prema njegovim riječima, bolnica je i ranije bila meta napada.

“Ruski i avioni režimskih snaga bombarduju Sahur u isto vrijeme. Istočni dijelovi Halepa već deset dana su pod intenzivnim bombardovanjem. Rusi bombarduju kasetnim, a režimske snage barel bombama”, istakao je Salim.

Nakon 19. septembra kada je prestao da važi prekid vatre u Alepu su intenzivirani napadi avijacije. U napadima je poginulo oko 500 civila, a ranjeno je 1.600.

Vojni izvor koji citiraju državni mediji rekao je da su vojne snage postigle napredak što pobunjenici opovrgavaju te kažu da su odbili najnoviji napad.

– Teško granatiraju stari grad nakon ponovnog neuspjela pokušaja da zauzmu teritoriju. Izgubili su nekoliko boraca i mi smo nepopustljivi, rekao je Abu Hamam, pobunjenik iz skupine Failak al Šam.

Sirijski opservatorij za ljudska prava izvještava  o teškom bombardiranju vladinih snaga i o borbama “naprijed-nazad” u četvrti Sulejman al Halabi.

Vojska je rekla da će pojačati pritisak nakon preuzimanja strateški važnog logora Hadarat sjeverno od Alepa u četvrtak.