Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yildirim: Bosforski most će se zvati “Most šehida 15. jula”

Yildirim

Premijer Turske Binali Yildirim je izjavio večeras u Ankari nakon sjednice Vlade Turske kojom je predsjedavao predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan da će u Istanbulu i Ankari biti podignuti spomenici žrtvama pokušaja državnog udara od 15. jula, a Bosforski most će se zvati “Most šehida 15. jula”, javlja Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da su također moguće i manje ustavne promjene kako bi se, kako je objasnio, otklonili negativni rezultati uzrokovani zakrčenjem sistema.

“Moguće da, konsenzusom, dođe do manjih ustavnih promjena kako bi se otklonili negativni rezultati uzrokovani zakrčenjem sistema u ovom kratkom vremenu. Zajedno ćemo raditi kako bi pripremili osnovu za to. Međutim, vidjeli smo da postoji i zajednički stav o tome kako sve partije trebaju učestvovati u pripremi sasvim novog Ustava. Donijeli smo odluku i da se nastavi s nedovršenim procesom u vezi s ovim pitanjem”, rekao je Yildirim.

Napomenuo je da će Komanda žandarmerije i Komanda obalne sigurnosti biti pripojene Ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Na današnjem sastanku smo razgovarali i donijeli odluku o pitanjima odluka koje imaju zakonsku težinu. S time u vezi, Vrhovna komanda žandarmerije i Komanda obalne straže će u potpunosti biti pripojene Ministarstvu unutrašnjih poslova. Odluka o tome bit će objavljena”, kazao je Yildirim.

Istakao je također kako upleteni u pokušaj puča otkrivaju jedni druge, dodajući da će svi umiješani biti izvedeni pred lice pravde.

“Oni koji su se usudili da izvrše taj čin otkrivaju se jedan po jedan. Jedni druge otkrivaju. U konačnici, vidjet će se ko je sve upleten, a ko nije. Svi umiješani će biti izvedeni pred lice pravde gdje će položiti račun”, kazao je Yildirim.