Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Suad Handanagić za Fokus.ba: Građanima ću pružiti bolje uvjete života i poslovanja

BiH

suad-handanagic

Kandidat za načelnika općine Stari Grad Suad Handanagić (SDA-SBB) u intervjuu za Fokus.ba izjavio je da ova općina zaostaje za ostalim sarajevskim općinama te da to namjerava promijeniti.

Handanagić je, između ostalog, govorio i o svom planu i programu ukoliko bude izrabran za načelnika na izborima 2. oktobra, privlačenju turista u Sarajevo, te problemu odlaska mladih iz BiH.

Šta su po vama najveći problemi u općini Stari Grad i kako ih riješiti?

Stanovnici općine Stari Grad suočavaju se sa mnogim problemima, teško je izdvojiti i taksativno nabrojati najveće. Bitno je svakom problemu prići studiozno i riješiti ga na odgovarajući način i to dugoročno.

Radeći nekoliko godina u općini Stari Grad imao sam priliku da upoznam problemime sa kojima se građani ove općine susreću. Kada budem izabran za načelnika općine Stari Grad radit ću na rješavanju svih tih problema kako bih građanima pružio bolje uvjete života i poslovanja.

Možete li nam predstaviti Vaš plan i program za općinu Stari Grad?

Duga je lista onoga što planiram ostvariti kako bih svojim sugrađanima poboljšao uvjete života i poslovanja. Navest ću neke glavne oblasti kojima se planiram posvetiti. Zalagat ću se za uređenje Starog Grada i za uspostavljanje sistema i standarda. Radit ću na izgradnji, razvoju i rekonstrukciji komunalne i saobraćajne infrastrukture, popločavanju ulica, saniranju klizišta, zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa, te obnovi značajnih objekata.

Osigurat ću javni prevoz za sve dijelove Starog Grada, pa i za one najudaljenije. Radit ću na jačanju i razvoju turizma, te bogaćenju turističke i kulturne ponude kako bi ova općina postala destinacija, a ne samo tranzicija. Također fokus ću staviti na pitanje javnog reda i mira. Ljetne bašte treba urediti prema mjerilima i standardima koji vladaju u svjetskim i evropskim metropolama, ali istovremeno razmišljati i o očuvanju ambijentalnosti Starog Grada. Posebno želim da naglasim da će za sve važiti ista pravila i da niko neće biti iznad zakona.

Kako na bolji način iskoristiti turističke potencijale Starog Grada koji je inače jedan od najzanimljivijih dijelova BiH stranim turistima?

Turističkoj djelatnosti mora se posvetiti posebna pažnja. Neophodno je uvesti sistem i standardizirati postojeću turističku ponudu, što do sada nije bio slučaj. Posebno ću raditi na dizanju kvaliteta usluge i ponude u turizmu kao jednom od generatora privrednog razvoja općine. Jedan od prioritetnih ciljeva će biti restauracija i revitalizacija starogradskog jezgra.

Kako spriječiti mlade ljude da odlaze iz BiH i kako do novih radnih mjesta ukoliko postanete načelnik?

Kroz različite razvojne projekte i širenje turističke ponude otvorit će se mogućnost kreiranja novih radnih mjesta. Mladima ću pružiti perspektivu kako ne bi morali napuštati svoje ognjište i porodice u potrazi za poslom. Zapošljavanje će biti moguće u turizmu, ugostiteljstvu, zanatstvu, poljoprivredi te kroz pokretanje privatnog biznisa, a sve to kroz lokalno partnerstvo sa udruženjima građana, obrazovnim institucijama, javnim i privatnim preduzećima, razvojnim agencijama, sindikatima, privrednim komorama i drugima.

Radit ću na otvaranju gradskih poslovnih inkubatora koji će unaprijediti postojeće biznise i olakšati pokretanje novih. Kvalitetni EU projekti također će omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Mladima ću dati priliku da se dokažu, da doprinesu razvoju i napredovanju općine Stari Grad.

Ovom prilikom želim naglasiti da ne odlaze samo mladi već i čitave porodice sa djecom. Djeci Starog Grada ću pružiti sigurno djetinjstvo. Izgradit ću nova dječija igrališta, obnoviti, ograditi i osigurati postojeća, u blizini škola ću riješiti saobraćajnu signalizaciju i postaviti ležeće policajce. Obrazovanje je jedno od temeljnih ljudskih prava i ono omogućuje djeci i odraslima da sami oblikuju svoju budućnost, shodno tome ulagat ću u obrazovno-odgojne institucije, dodjeljivat ću stipendije nadarenim učenicima, studentima i djeci boraca.

Šta mislite o svojim protukandidatima i kakva su vaša i očekivanja vaše stranke na izborima 2. oktobra?

Siguran sam da će građani znati prepoznati ko će najbolje zastupati njihove interese u općini i ko će učiniti najviše za njih tokom cijelog mandata, a ne samo pred izbore. Aktuelni načelnik Hadžibajrić je na toj poziciji već osam godina i nema baš puno razloga da se hvali tom činjenicom. Općina Stari Grad zaostaje za ostalim sarajevskim općinama. Pored toga, Hadžibajrić na izbore izlazi kao nezavisni kandidat i neće imati podršku većine u općinskom vijeću.

Vrlo je jasna činjenica da u politici nema nezavisnih. Postavlja se pitanje kako je moguće da nezavisne liste i kandidati uspostave kontakt sa narodom ako nemaju infastrukturu. Također, nameće se pitanje odgovornosti, kome nezavisni kandidati odgovaraju, čiju politiku slijede. To je politika kratkog daha, svjedoci smo da su sve takve liste, nakon poraza na izborima, raspršile kao mjehur od sapunice. Temelj takvih lista su isključivo lični interesi. Za svaku ozbiljnu politiku mora postojati provjera kroz vrijeme i njena valorizacija. Zajedno s većinom u općinskom vijeću, koju će činiti SDA i SBB, vratit ćemo Starom Gradu dostojanstvo i omogućiti prosperitet na svim poljima.