Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dževad Poturak: Nema ništa od povlačenja iz ringa

dzevad poturak3

Najbolji K-1 borac u Bosni i Hercegovini Dževad Poturak, poznat pod nadimkom BH Machine, kazao je u intervjuu za Fenu da trenutno ne razmišlja o povlačenju iz ringa, te da “od toga nema ništa, do daljnjeg…”

Poznati bh. kickbokser opisao je utiske sa co-main eventa “Akhmat Fight Show” održanog 22. augusta u glavnom gradu Čečenije, Groznom.

Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas…

– Oduševljen sa svim što se dešavalo u Čečeniji, organizatori su se potrudili da sve bude na najvećem mogućem nivou. Grozni je, bez obzira na to što su u proteklom periodu prošli kroz ratna dešavanja, fascinantan, lijep i sređen – kazao je Poturak, dodajući da ga je organizacija “Akhmat Fight Show” podsjetila na mečeve u Japanu, Las Vegasu, Hong Kongu, odnosno na “prave K-1 World Grand Prix” turnire.

Poturak je u Čečeniji odlukom sudaca izgubio meč s jednim od trenutno najboljih svjetskih boraca, Azejberdžancem Zabitom Semedovim, za kojeg kaže je odličan K-1 borac i da je sigurno među prvih pet boraca današnjice.

– Semedov je izuzetno opasan, iskusan, baš onakav kakav je meni trebao poslije tri uzastopne pobjede – kaže Poturak i ističe da je meč bio težak i pun akcije, te da je mnogo toga trebao uraditi drugačije, ali da se radi o samom vrhu K-1 sporta, gdje se “i najmanje greške skupo plaćaju”.

dzevad poturak1

Također je rekao da nije “bio potpun” u ovom meču, ali da oni koji ga dobro poznaju, mogu vidjeti da sama borba nije bila onakva kako on to inače radi.

– Osim toga, bio sam povrijeđen, ali to je sada nebitno, idemo dalje – kazao je Poturak.

Nekoliko dana prije takmičenja, BH Machine imao je priliku da se druži s poznatim holandsko-marokanskim kickbokserom Badrom Harijem, poznatom i po nadimku The golden boy, a koji je u meču teške kategorije na “Akhmat Fight Show” pobijedio Holanđanina surinamskog porijekla Ismaela Londta.

– Badr Hari je legenda ovog sporta, poznajemo se dobro već nekoliko godina. U Groznom smo imali priliku da obavimo molitvu zajedno, bili smo i na ručku, razmijenili mišljenja prije i poslije meča. Na zajedničkoj večeri uživali smo s predsjednikom Čečenije Ramzanom Kadirovim – opisao je Poturak svoje utiske.

Najbolji bh. kickbokser je dan poslije meča u Čečeniji otputovao u Split gdje je dobio priznanje, odnosno plaketu, kao novi član Kuće slave borilačkih sportova (Atrium Hall of Fame of Martial Arts).

– Ernesto Hoost, Jerome le Banner, Branko Cikatić, Don Wilson i moja malenkost s njima…šta da kažem, sretan sam, hvala prijatelju Hrvoju Znaoru na dodjeli nagrade i pozivu u kuću slavnih – kazao je Poturak.

dzevad poturak2

Za planove za naredna takmičenja kaže da očekuje poziv FFC-a, te da ima dogovor s trenerom Badra Harija, Mikeom Passenierom za meč u Dubaiju. Osim toga, dodao je da se već duži period dogovara meč u Australiji i da misli da će to biti realizirano u decembru.

Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth…

Dževad Poturak (1977.) rođen u Sarajevu. Svjetski je K-1 šampion po WAKO verziji. Više puta se borio na K-1 turnirima, između ostalog, šampion je K-1 Fighting Network Prague održanog 2007. godine, a na K-1 WGP Finalu 2013. u Zagrebu osvojio je visoko treće mjesto kada je postao jedan od top četiri borca K-1 organizacije.

Tokom karijere pobjeđivao je mnoga poznata imena kao što su Ghita, Manhoef, Jorgen Kruth, Roman Kleibl, Catinas i druge, a borio se i s Alistairom Overeemom te Khalidom Aarabom, jednim od osam najboljih boraca, a kojeg je Poturak pobijedio nokautom.