Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel podržala zajednički vazdušni napad na Siriju

angela merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je vazdušne napade na Siriju, kao odgovor na prošlosedmični hemijski napad snaga odanih režimu Bashara al-Assada u Doumi, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pismenoj izjavi u subotu Merkel je istakla da je zajednički napad Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske posebno usmjeren na uništavanje potencijalnih kapaciteta hemijskog oružja u Siriji i sprečavanje dalje upotrebe tog zabranjenog oružja.

“Podržavamo potez naših američkih, britanskih i francuskih saveznika, kao stalnih članova Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, koji su na taj način preuzeli odgovornost. Vojna operacija bila je neophodna i odgovarajuća je kako bi podržala međunarodnu zabranu korištenja hemijskog oružja i upozorila sirijski režim“, kazala je Merkel.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Doumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska rano jutros su bombardovale više položaja Assadovog režima u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.