Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Merkel upitala Zuckerberga: Šta radiš povodom širenja mržnje na Facebooku?

Merkel-Zuckerberg

Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je prisustvovala večeri koja prethodi samitu UN u New Yorku, gdje je u razgovoru sa osnivačem Facebooka Markom Zuckerbergom izrazila svoje nezadovoljstvo zbog “ispoljavanja rasizma na toj društvenoj mreži”.

Njemačka kancelarka je dodala da Facebook ima sposobnost da locira sve one koji šire govor mržnje na toj mreži, ali da zakazuje u tome

– Šta planiraš da uradiš sa govorom mržnje na Facebooku? – upitala je Merkel Zuckerberga, na šta je on odgovorio da “predstoji mnogo posla oko rješavanja tog problema”.

Njemačka kancelarka se nije zaustavila na tome, već je nastavila da pritišće Zuckerberga.

– Radiš li nešto po tom pitanju? – upitala je Merkelova, na šta je Zuckerberg  odgovorio pomalo nepristojno – “Aha”.

Ovo nije prvi put da je Angela Merkel kritikovala Facebook, pozivajući rukovodstvo desete najvrijednije kompanije na svijetu da riješi problem govora mržnje.

– Kada ljudi raspiruju mržnju na društvenim mrežama koristeći svoje pravo ime i prezime, onda to mora biti sankcionisano. Pored toga, Facebook kao platforma koja je faktički obezbijedila takvo širenje mržnje mora da preduzme akciju protiv tih osoba – izjavila je Merkel početkom mjeseca za njemačke medije. Njemačka kancelarka je dodala da Facebook ima sposobnost da locira sve one koji šire govor mržnje na toj mreži, ali da zakazuje u tome. – Pravila moraju da se poštuju i sprovode – rekla je kancelarka.

Vjeruje se da je povećana pažnja prema govoru mržnje na internetu uzrokovana talasom migranata koji kreću ka Njemačkoj, čiji broj bi do kraja godine mogao da se popne na milion.

Porast broja izbjeglica u Njemačkoj podelio je stanovnike te zemlje na one koji ih prihvataju i one koji ne mogu da se pomire s činjenicom da će dijeliti komšiluk sa raseljenim Sirijcima, Iračanima i ostalima, što najčešće ispoljavaju govorom mržnje na internetu, konkretno na Facebooku, prenosi Blic.

Kao odgovor na kritike, Facebook se obavezao da će povećati svoje napore kako bi spriječio rasističku retoriku na društvenoj mreži. Kompanija je 14. septembra ozvaničila saradnju sa njemačkom firmom za softversku bezbjednost, čiji će glavni zadatak biti lociranje osoba koje postavljaju neprikladne, rasističke komentare. Tim osobama će zatim biti otvoreni “Facebook dosijei”, koji će, u zavisnosti od toga koliko je komentar uvredljiv i preteći, biti proslijeđeni odgovarajućim organima.