Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dodik tvrdi da se najavljenim referendumom ne donosi nikakva odluka

Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu u kojem traži da Vijeće sigurnosti UN-a i članovi međunarodne zajednice odbiju Specijalni izvještaj visokog predstavnika u BiH upućen UN-u u kojem navodi da vlasti RS-a krše Dejtonski sporazum aktivnostima u pogledu organiziranja referenduma u RS-u o pravosuđu BiH i ovlaštenjima visokog predstavnika.

Dodik u pismu navodi da se „na referendumu ne donosi nikakva odluka, već građani RS-a iskazuju svoje mišljenje, što je zagarantirano kao pravo građana u svim demokratskim državama“.

-Dakle, ne može se reći da održavanje referenduma predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma – tvrdi Dodik u pismu.

Podsjeća da prema Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, Narodna skupština RS-a donosi odgovorajuće odluke „tek nakon održanog referenduma, u roku od šest mjeseci“.

-Ovaj proces donošenja odgovarajućih odluka bit će predmet rasprave u institucijama RS-a i BiH. Šta god da RS odluči da preduzme kao odgovor na rezultat referenduma bit će u skladu s ustavima BiH i RS-a. Visoki predstavnik je pogrešno osudio RS za postupke nakon referenduma koje nije naveo, a koje RS
nije preduzela – stoji, između ostalog, u pismu, koje je objavljeno na internet stranici entitetskog predsjednika.

Navodi i da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije dostavio primjerak tog izvještaja RS-u, a da ga je objelodanio tek 17. septembra te da se RS snažno protivi tom izvještaju.

Sastavni dio Dodikovog pisma je i odgovor Vlade na Specijalni izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a.