Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Petnaest godina tuzlanske “Pannonice”: Od divlje deponije do slanih laguna 

panonika111

Od otvaranja prvog slanog Panonskog jezera u centru Tuzle, prije 15 godina, kompleks Javnog komunalnog preduzeća “Pannonica” posjetilo je 3,7 miliona posjetitelja. Mjesto koje je prije deceniju i pol bilo jedno od najproblematičnijih dijelova grada, danas je centar za odmor i rekreaciju u “Gradu soli” i šire, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je ujedno i najposjećenija destinacija u Tuzlanskom kantonu, a prema podacima iz “Pannonice”, 12 posto su gosti iz inostranstva, dok je 42 posto gostiju iz BiH van Tuzle.

U ideju da na zapuštenom mjestu u centru grada mogu biti jezera, prije 15 i više godina, skoro niko nije vjerovao i većina je u nevjerici odmahivala glavom.

“Imali smo ovdje močvaru koja bi se kod svake kiše izlijevala i blokirala grad. Bila je tu divlja deponija gdje su se odlagali čak i stari automobili. Krenuli smo od te močvarne Pinge, a u to doba željeli smo najgore mjesto pretvoriti u najbolje i kolektivni pesimizam građana pretvoriti u kolektivni optimizam. Niko osim tadašnjeg šefa Komunalne službe Kemala Kurevića nije vjerovao u to da ovdje mogu biti kupališta, koja smo zamislili prvo u vidu velikih posuda, ali kod samog projekta smo imali problem i kako 21.000 kvadrata staviti u jednu posudu. Bilo je mnogo problema u službama i pokušaja da se taj projekt onemogući, ali zahvaljujući volji i podršci građana, brojni stanovnici Tuzle danas iznajmljuju apartmane turistima koji ovdje ljetuju, o čemu se nekada nije moglo ni razmišljati”, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

U kompleksu “Pannonice”, u kojem se nalaze vodopad i tri jezera tzv. slane lagune, danas je zaposleno 170 radnika na različitim poslovima, od filtriranja i tehnološke pripreme vode, energetskog napajanja, upravljanja automatskim procesima, brige o zdravlju i sigurnosti gostiju, marketinga, ugostiteljstva itd.

“Samostalno privređujemo bez sufinansiranja iz budžeta Grada Tuzle. Živimo od svojih prihoda, iako je jedini faktor koji je za nas problematičan vrijeme koje je ovog ljeta nestabilno. Ukupan prihod ‘Panonnice’ je 19 miliona KM, što je znatno više od uloženog. Prihvatili smo najvisočije standarde održavanja kompleksa i imamo apsolutno čistu izlaznu vodu, saliniteta onakvog kakvog ga mi napravimo, poput Jadranskog mora i uz sve navedeno, to je standard Plave zastave”, naveo je Majid Porobić, direktor “Pannonice”, dodajući da tokom vrelih ljetnih dana na jezerima zna biti i do 15.000 ljudi, a da su primjedbe veoma rijetke.

Niska cijena ulaznica i dopuštanje da kupači sa sobom donesu hranu i piće u plastičnim bocama, te sportska i kulturna ponuda unutar jezera, brojni sadržaji za djecu, kao i neposredna blizina gradskih trgova i parkova, nešto su što bi stanovništvo i u gradovima mnogo većim od Tuzle itekako poželjelo imati na dohvat ruke.

“Lijepo je uređeno i kao da ste u nekom evropskom odmaralištu. Čisto je i predivno, a nama koji smo u Tuzli, ovo je blizu. Imam sezonsku ulaznicu i dolazim svaki dan. Izađem iz kuće, prošetam, ovdje provedem dan, iskupam se, sjedim s društvom, popijemo kafu i idemo kući”, kazala je Ruža Mirović, penzionerka iz Tuzle.

Ono što grad i Pannonica, koja nudi i zimske sadržaje, zamjeraju vlastima na višim nivoima jeste činjenica da federalna Turistička zajednica ovaj turistički biser ignorira, iako svake godine priznanja stižu iz cijelog svijeta, uključujući, kako je Imamović naveo, i drugu nagradu UN-ove Svjetske turističke organizacije.

“Panonska jezera prošle godine posjetilo je 400.000 ljudi, a federalna Turistička zajednica nije ih uvrstila ni među deset najboljih turističkih lokacija, dok su na listi neka mjesta, koja neću imenovati, ali reći ću da ih možda nije posjetilo ni 40.000 osoba”, naveo je Imamović.