Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Makedonija i Grčka podnose kandidaturu za organizaciju Eurobasketa

eurobasket

Košarkaški savezi Makedonije i Grčke žele podnijeti kandidaturu za zajedničku organizaciju Evropskog prvenstva u košarci, za što postoji i politička volja dvije zemlje koje su u posljednje vrijeme poboljšale više od dvije decenije ”zahlađene” odnose.

Makedonija i Grčka podnijet će kandidaturu za organizaciju kontinentalnog šampionata u muškoj ili ženskoj konkurenciji, rekao je Vladimir Temelkovski, sportski direktor KS Makedonije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ukoliko bi dobili organizaciju nekog od narednih skorijih prvenstva Starog kontinenta utakmice bi se igrale u Skoplju (Makedonija), odnosno Solunu i Atini (Grčka).

Nakon niza sastanaka premijera Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa potpisan je sporazum na osnovu kojeg Republika Makedonija treba promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, poslije čega bi i formalno trebao biti okončan spor dvije zemlje nastao oko naziva bivše jugoslovenske republike, obzirom da se i sjeverna grčka pokrajina zove Makedonija. Uspješno okončanim pregovorima Zaeva i Tsiprasa prije nešto više od mjesec dana Makedoniji, čiju većina stanovništva čine Makedonci slavenskog porijekla, Grčka je odblokirala put prijemu u članstvo u NATO, ali i pregovore o prijemu u Evropsku uniju (EU).