Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolona izbjeglica u Sloveniji pješači šest kilometara do prihvatnog centra

izbjeglice-slovenija

Put od graničnog prijelaza u Hrvatskoj prema slovenačkom prihvatnom kampu Brežicama ispunjen je kolonoma izbjeglica koje kroz blato pješače u pratnji slovenske policije, javlja Anadolu Agency (AA).

[yuzo_related]

Grupe izbjeglica koje su ušle na slovenački teritorij broje do 3.000 ljudi koji pješače s torbama na leđima i djecom u naručju. Put do prihvatnog centra u Brežicama dug je oko pet do šest kilometara. Policijski službenici pomažu izbjeglicama izmorenim od putovanja i hodanja.

Sve više je izbjeglica koje pristižu u Sloveniju zbog čega je vlada ove zemlje jutros održala hitnu sjednicu. Slovenija je pozvala države Evropske unije da povećaju svoju solidarnost i prime veći broj migranata koji su došli preko Hrvatske. Također, predložene su izmjene i dopune Zakona o odbrani, a ukoliko budu usvojene to će značiti dodatno angažovanje vojske Slovenije u slučaju potrebe.

izbjeglice-slovenija1

Budući da je Mađarska zatvorila svoje prirodne granice s Hrvatskom i Srbijom, migranti su se preorjentisali na novu, takozvanu “balkansku rutu” na svom putu ka zemljama Evropske unije. Sada iz Makedonije, preko Srbije i Hrvatske, idu za Slovenjiju, a potom u Austriju i dalje na zapad Evrope.