Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontrolom dva vozila bh. registracionih oznaka otkriveno 17 migranata

Krijumcareni migranti

Pripadnici Granične policije BiH tokom noći (22.10.2018.) spriječili su krijumčarenje 17 osoba afroazijskog porijekla koje nisu posjedovale identifikacione dokumente. U razgovoru sa službenicima GP BiH izjavile su da dolaze iz Sirije i Iraka.

Ilegalni migranti otkriveni su kontrolom dva vozila, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Gacka. Vozilima su upravljali A.M. (1961.) i A.S. (1975.), državljani Bosne i Hercegovine. U vezu s ovim krijumčarenjem dovode se i I.Č. (1982.) i V.I. (1986.), također bh. državljani.

Prema naredbi tužioca Tužilaštva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo „organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata, a u vezi s krivičnim djelom „krijumčarenje ljudi“, A.M., A.S., I.Č. i V.I. lišeni su slobode. Vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti. U toku je daljnji rad na ovom slučaju, kaže se u saopćenju za javnost GP BiH.


Na MAS-u otkriveni krivotvoreni dokumenti Kine

Službenici Jedinice granične policije Aerodrom Sarajevo 19.10.2018. kontrolom pasoša troje državljana Narodne Republike Kine otkrili su krivotvorene putne isprave Kine kojima su pokušali ući u BiH. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo stigli su letom iz Istanbula. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „krivotvorenje isprave“, o događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. S obzirom na to da su zatražili međunarodnu zaštitu – azil predati su pripadnicima Službe za poslove sa strancima na daljnje postupanje.