Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Neuquen

Pronađeni fosili nove vrste dinosaurusa

dinosaurus

Naučnici podsjećaju da su sauropodi najveće kopnene životinje koje su živjele na Zemlji. Mogli su da budu 33 do 34 metra dužine i teški i do 120 tona.

Grupa španskih i argentinskih paleontologa otkrila je dobro očuvane ostatke nepoznate vrste dinosaurusa koji su prije 110 miliona godina živjeli u središtu Argentine, objavio je državni univerzitet La Matanza.

Pronađeni su fosilni ostaci jednog odraslog i dva mlađa dinosaurusa.

Novootkrivenu vrstu znanstvenici su nazvali Lavocatisaurus agrioensi, i ustanovili da pripada grupi dinosaura biljojeda, sauropoda, u koju spadaju diplodokusi i brontosaurusi. Riječ je o najvećim kopnenim životinjama koje su živjele na Zemlji, ali i najvećoj vrsti dinosaurusa.

“Pronašli smo uglavnom kosti lobanje, čeljusti, puno zuba, dijelove kostiju njuške, kosti koje definišu očne duplje i vjerovatno ćemo uspjeti da obavimo kompletnu rekonstrukciju glave. Ovo otkriće nam je važno, jer je riječ o novoj vrsti dinosaurusa koja je živjela u području na kojem ne biste očekivali njihove fosilne ostatke, jer je nekad bilo vrlo sušno i bez puno vegetacije”, rekao je Hose Luis Karbalido, naučni radnik muzeja Egidio Feruglio.

Ostaci odraslog sauropoda upućuju na to da je bio dugačak oko 12 metara, a dužina mlađih pripadnika ove vrste iznosila je između šest i sedam metara.

Karbalido kaže da otkriće ostataka tri dinosaurusa ukazuje na to da su se sauropodi kretali u grupama, te da su zajedno uginuli.

Naučnici podsjećaju da su sauropodi najveće kopnene životinje koje su živjele na Zemlji. Mogli su da budu 33 do 34 metra dužine i teški i do 120 tona. Pojavili su se otprilike prije 220 miliona godina, a nestali su sredinom jure.

Otkriće u Neuquenu, o čemu su podaci objavljeni u naučnom časopisu “Acta Palaeontologica Polonica”, veliko je iznenađenje za naučnike, jer je područje na kojem su fosilni ostaci pronađeni neuobičajeno stanište za dinosauruse biljojede, prenosi RTCG.

“Riječ je o području na kojem se nekad nalazila pustinja, lokaciji sa sporadičnim jezerima, a ova se grupa sauropoda očigledno uspjela prilagoditi životu u sušnim predjelima s manje vegetacije, vlage i vode”, zaključili su istraživači.