Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stari Grad

Uskoro počinje “Starogradska bajka“

starogradska bajka

Tokom dvomjesečnog perioda na Trgu oslobođenja i Rhinostop HOT klizalištu realizovat će se brojni sadržaji

Općina Stari Grad Sarajevo, Udruženje „Čuvari tradicije“ i Turistička zajednica KS na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović pripremaju projekat „Starogradska bajka“. Program počinje krajem ove sedmice i trajat će dva mjeseca. Na centralnom dijelu trga ovog vikenda bit će postavljeno Rhinostop HOT klizalište veličine 200m2 koje će građani moći koristiti potpuno besplatno, a na Trgu će biti i brojni drugi sadržaji. Postavljene su drvene kućice u kojima će biti raznovrsna ponuda: hrana, piće, suveniri, fan-shop, ljekoviti proizvodi, promotivni materijali…

Udruženje “Čuvari tradicije”, Općina Stari Grad i TZ Kantona Sarajevo će projektom ‘Starogradska bajka’ obogatiti ponudu i doprinijeti raznovrsnosti sadržaja namijenjenih građanima, ali i brojnim turistima u našem gradu u najatraktivnijem periodu godine – periodu novogodišnjih praznika, te Eyofa – najvećeg sportskog olimpijskog festivala za mlade, koji će se održati u februaru naredne godine.

Tokom dvomjesečnog perioda na Trgu oslobođenja i Rhinostop HOT klizalištu realizovat će se brojni sadržaji. Vikendima su planirani programi za najmlađe uz druženja sa maskotama, klaunovima, face painting, te organizacija tzv ‘porodičnog dana’, prezentacije, degustacije, druženje sa poznatim sportistima, glumcima itd.

Rhinostop HOT klizalište koje će biti postavljeno je od naučno projektovanog materijala koji je identičan ledu i izgledom i karakteristikama. Razlika je što nema potrošnje struje, niti vode, niti zavisi od vremenskih prilika: visokih, niskih temperatura, padavina i sl. Za korištenje klizališta izdavat će se klizaljke, bez naknade, a radit će svakog dana od 10 do 22,00 sata. Medijski partner projekta je Antena Sarajevo čiji program će se emitovati na samom klizalištu tokom njegovog rada.

Općina Stari Grad odlučila se za učešće u ovom projektu jer podržava manifestacije od značaja za razvoj i unaprjeđenje turizma u Kantonu Sarajevo. U općini Stari Grad će tokom zimskog perioda turistička ponuda biti obogaćena brojnim sadržajima. Općina je i ove godine osigurala novogodišnje dekoracije u starogradskoj jezgri koje su specifične i potpuno drugačije od ostalih u gradu. Postavljene su svjetleće lampice, zvijezde, pahulje i 3D elementi, te umjetno zelenilo sa treperećim ledenicama. Krajem sedmice počinje ‘Starogradska bajka’ na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, dok će u ulici Štrosmajerova od 26.decembra biti realizovana manifestacija „Jedne noći u decembru“, autorice Amine Abdičević, povodom 70 godina od rođenja Kemala Montena.