Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rusija nudi 50 miliona dolara za informaciju o odgovornim za pad aviona

avion

Ruski Federalni sigurnosni biro (FSB) nudi novčanu nagradu od 50 miliona dolara za informacije koje bi mogle dovesti do otkrivanja odgovornih za rušenje ruskog aviona krajem oktobra u Egiptu u kojem su poginule 224 osobe.

„Onome ko dostavi informacije koje će dovesti do pronalaska odgovornih će biti isplaćeno 50 miliona dolara“, navodi se u pisanom saopćenju FSB-a.

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev je saopćio da je podignut nivo sigurnosti u svim centrima gdje se okupljaju veće grupe ljudi.

Šef FSB-a Alexander Bortnikov je jutros izjavio da je pad ruskog putničkog aviona uzrokovan eksplozijom bombe podmetnute u letjelici.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin kazao je kako ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa ovakvim “barbarskim napadom” te je najavio pronalazak i kažnjavanje počinitelja.

“Pronaći ćemo i kazniti počinitelje ovog napada. U kojem god dijelu svijeta da se nalaze, pronaći ćemo ih i kazniti”, naglasio je Putin.

Putin je rekao da će Rusija u ovom slučaju postupiti u skaldu sa članom 51. Povelje UN-a, članom kojim je svakom zagarantovano pravo upotrebe oružanih snaga radi samoodbrane. Putin je također naredio Ministarstvu vanjskih poslova da, u cilju pronalaska počinitelja napada, stupi u kontakt i razvije saradnju sa drugim zemljama.

Ruski putnički avion pao je krajem oktobra dok je letio iznad Sinaja. Tada je poginulo 224 putnika i članova posade.