Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jose Manuel Barroso

Brexit će najvjerovatnije biti odgođen

brexit

“Čak i da se sada postigne pozitivan sporazum, mislim da je s praktične tačke gledišta očigledno da mnogo toga nije spremno”

Britanija će najvjerovatnije odgoditi Brexit i neće napustiti Evropsku uniju u martu, izjavio je u utorak bivši predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, dodajući da će blok vjerovatno prihvatiti zahtijev za produženjem kako bi se mogao baviti detaljima tog procesa.

– Mislim da je najvjerovatniji scenarij da se to neće učiniti u martu ove godine. Potrebno nam je više priprema – izjavio je Barroso, koji sada obavlja dužnost neizvršnog direktora Goldman Sachsa, za Sky News, upitan da li će se Brexit realizirati 29. marta, kako je i planirano.

– Čak i da se sada postigne pozitivan sporazum, mislim da je s praktične tačke gledišta očigledno da mnogo toga nije spremno. Zato smatram da moramo doći do neke vrste produženja, i vjerujem da će, ukoliko Ujedinjeno Kraljevstvo zatraži produženje provedbe člana 50 (Lisabonskog ugovora), zemlje članice EU to, prirodno, prihvatiti – kazao je Basrroso.