Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Zlatni karat”

Dvojica sarajevskih zlatara na slobodi, pritvor zatražen samo za tri uhapšena

sipa akcija

Podsjećamo, oduzeto je oko 3,5 miliona KM vrijednosti zlata, srebra i nakita. Od toga 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, 2.000 komada različitog nakita, novca 60.000 KM i 40.000 eura, te 6 pištolja

Od ukupno 30 uhapšenih, Tužilaštvo BiH od Suda BiH zatražilo da odredi pritvor za tri osobe osumnjičene zbog šverca velikih količina zlata i srebra, dok su za jednu zatražene mjere zabrane. Podsjetimo, prije dva dana počela je akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) “Zlatni karat”, koja je nastavljena i jučer.

Izvori Dnevnog avaza tvrde da je riječ o jednoj od najvećih akcija policijskih agencija BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i trajat će i narednih dana s obzirom na to da operativno još nisu obrađene sve zlatare.

“Avaz” saznaje da je pritvor zatražen za Ćemala Prašovića iz Sarajeva te Ibrahima Nuraja (Nuray) i Edževida Batkića zbog opasnosti od bijega, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te utjecati na svjedoke ili saučesnike. Mjere zabrane zatražene su za Alvira Čamdžića iz Kladnja.

– Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su za krijumčarenje velikih količina zlatnog i srebrenog nakita, utaju carinskih i poreznih dažbina te za distribuciju nakita na ilegalnom tržištu – precizirano je iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopćeno, do sada je na 60 lokacija širom BiH zaplijenjeno i privremeno oduzeto skoro 60 kilograma zlata, 45 kilograma srebra, 2.000 komada različitog nakita. Vrijednost se procjenjuje na više od 3,5 miliona KM. Osim toga, zaplijenjen je i novac u iznosu od 60.000 KM i 40.000 eura te šest pištolja i više pečata za obilježavanje nakita.

U pojedinim sarajevskim zlatarama navodno su pronađeni i lažni sefovi s desetinama kilograma švercovanog zlata, koje je preprodavano širom BiH.

– Očekujemo da će ukupna vrijednost oduzetog zlata i srebra biti veća od pet miliona maraka – kaže sagovornik Avaza iz istrage.

Vlasnici sarajevskih zlatara Alzir Kurbegović i Munib Kahrović, čije su radnje prekjučer pretresene, pušteni su nakon ispitivanja.