Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ambasada velike britanije

Donacija za dva helikopterska skvadrona Oružanih snaga BiH

11

Ova donacija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva je dio podrške koju UK pruža Oružanim snagama BiH u cilju razvijanja i jačanja vojne podrške civilnom sektoru

Zahvaljujući sredstvima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, a u skladu sa obavezama koje je Ujedinjeno Kraljevstvo preuzelo na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom u julu prošle godine u Londonu, Oružane snage Bosne i Hercegovine dobile su novu opremu za spašavanje za dva helikopterska skvadrona Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field i načelnik zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Senad Mašović prisustvovali su današnjoj primopredaji 100.000 KM vrijednoj opremi koja uključuje i dvije specijalne korpe za spašavanje. Oprema je dodijeljena Prvom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Zalužanima kod Banja Luke i Drugom helikopterskom skvadronu stacioniranom u Rajlovcu kod Sarajeva.

Ova oprema će unaprijediti sposobnosti Oružanih snaga BiH u akcijama traženja i spašavanja kao vidu vojne podrške civilnim strukturama u odgovoru na prirodne i druge nepogode. Uloga Oružanih snaga BiH u ovim akcijama je veoma značajna, a do sada su Oružane snage BiH pomogle u spašavanju više od 2800 osoba u BiH.

Ova donacija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva je dio podrške koju UK pruža Oružanim snagama BiH u cilju razvijanja i jačanja vojne podrške civilnom sektoru.