Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Radnici “Aluminija” deblokirali put M-17 i uputili se pred centralu HDZ-a

radnici aluminij2 (1)

Nakon što su radnici kazali da oni nemaju vremena do petka i da su u pitanju sati, Bešlić im je kazao da vjeruje kako struja “Aluminiju” neće biti ugašena večeras

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, i Nevenko Herceg, premijer HNK, obratili su se radnicima “Aluminija”, koji od devet sati drže magistralnu cestu M-17 u blokadi, u mjestu Ortiješ južno od Mostara.

– Jutros sam imao sastanak s premijerom Novalićem i prva tačka dnevnog reda bio je “Aluminij”. Rekao mi je da će najvjerovatnije vanredna sjednica Vlade Federacije biti u petak. Rekao je da petak neće biti prekasno da se iznađu načini za rješenje situacije, jer imaju dvije firme iz zainteresirane za “Aluminij” i premijer želi da se nađe rješenje u tom trokutu – naveo je Bešlić.

Istovremeno, Pero Bebek, predsjednik Skupštine sindikata Aluminija, rekao je kako radnici nemaju potpunu sliku.

“Direktori su rekli da od toga nema ništa. Jelka (Milićević, ministrica finansija F BiH, op.a.) je izjavila da nikakve vanredne sjednice neće biti i da možemo komotno ići”, rekaop je Bebek.

Gradonačelnik Bešlić je okupljenim radnicima kazao i da je “Aluminij” važan za Grad i Kanton.

– Moramo, istini za volju, priznati da je bilo grešaka i s vaše i s naše i sa svačije strane, a trenutak je tako težak da se moraju zajednički tražiti rješenja – dodao je Bešlić, koji ih je zamolio da odustanu od blokade ceste, jer, kako je rekao, ne vidi koliko je to svrsishodno.

Nakon što su radnici kazali da oni nemaju vremena do petka i da su u pitanju sati, Bešlić im je kazao da vjeruje kako struja “Aluminiju” neće biti ugašena večeras.

Radnici su potom odlučili deblokirati dionicu puta M17, jer su navodno dobili obavijest o gašenju struje u 14 sati. Uputili su se pred “Aluminij” gdje će zajedno sa ostalim radnicima otići pred centralu HDZ-a BiH.

Prema nekim informacijama, bila je najavljena mogućnost okupljanja pred zgradom federalnih institucija, no radnici su se odlučili otići pred centralu HDZ-a BiH. Ispred zgrade HDZ-a nalazi se nekoliko policijskih patrola.