Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u centru bihaća

Snimljena brutalna tuča migranata, čuju se jauci i vriska (VIDEO)

migranti

Na snimku se vidi tuča, uz vrisku i jauke

Situacija s migrantima u Unsko-sanskom kantonu iz dana u dan sve je teža, a to potvrđuje i video snimljen ove sedmice u Bihaću.

Naime, u mjesnoj zajednici Harmani došlo je do brutalnog fizičkog obračuna više migranata.

Na snimku se vidi tuča, uz vrisku i jauke.

U BiH trenutno ima više 7.500 migranata, prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a 4.500 je zvaničnih smještajnih kapaciteta, što jasno ukazuje da je dodatni smještaj neophodan.

Ipak, previše novca slilo se za ovu namjenu, a bh. vlasti, uključujući i Unsko-sanski kanton, na kojem je najveći teret ovog problema, od toga je dobio najmanje sredstava.

Ispostavilo se da su kampovi kojima upravljaju međunarodne organizacije loše riješeni, a da su vlasti lošom procjenom i odabirom lokacija sebe napravile medvjeđu uslugu.

Iako kriza traje već više od dvije godine još nema sistemskog rješenja, a u njegovo iznalaženje se uplela i politika diktirajući na kojim područjima BiH mogu, a na kojim ne mogu biti smješteni migrantski kampovi, te koje strukture mogu a koje ne mogu štititi granicu.

Dok traju prepirke, prema službenim procjenama, u BiH je od januara 2018. godine ušlo gotovo 36.000 izbjeglica i migranata.