Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danska

Borba protiv pušenja: Planiraju povećati cijenu cigareta za 50 posto

pusenje

Danska Liberalna stranka saopćila je da će što prije pokušati osigurati parlamentarnu većinu kako bi se povećala cijena kutije cigareta na 60 kruna (8 eura), ukoliko Vlada ne preduzme potrebne korake u vezi sa sadašnjim cijenama cigareta u ovoj skandinavskoj zemlji

U Danskoj uskoro planiraju povećati cijenu kutije cigareta za 50 posto u cilju borbe protiv štetnosti konzumiranja duhana, javlja Anadolu Agency (AA).

Danska Liberalna stranka saopćila je da će što prije pokušati osigurati parlamentarnu većinu kako bi se povećala cijena kutije cigareta na 60 kruna (8 eura), ukoliko Vlada ne preduzme potrebne korake u vezi sa sadašnjim cijenama cigareta u ovoj skandinavskoj zemlji.

Iz Liberalne stranke su kazali da bi rast cijena cigareta na 60 kruna – oko 20 kruna više od trenutne cijene – trebao biti uvršten u jesenji državni budžet.

“Želimo pokazati mnogo veće ambicije nego što to trenutno čini Vlada. Djeca, stariji i pušenje ne idu zajedno, i sada se konačno mora nešto poduzeti po tom pitanju“, rekla je novinarima Sophie Løhde, glasnogovornica Ministarstva zdravstva Danske.

Parlament Danske je već pristao na povećanje cijena cigareta, ali Vlada planira postepeno povećati cijene na 50 kruna tokom tri naredne godine.

Vladini lijevi saveznici također podržavaju povećanje cijena cigareta, čak i do 70 kruna po kutiji cigareta.